A Gazprom eladja németországi leányvállalatát

külföld
2022 április 02., 05:28
comments 2

A Gazprom megválik németországi leányvállalatától, a Gazprom Germaniától - jelentette be pénteken az orosz energetikai óriáscég Telegram-oldalán. A dpa német hírügynökség szerint a lépés az iparági elemzőket is meglepte.

A Gazprom Germania teljes egészében az anyavállalat Gazpromé, melynek többségi tulajdonosa az orosz állam. Az 1990-ben alapított német leányvállalathoz ugyanakkor több német, osztrák, svájci és cseh cég is tartozik a gáziparban, így a WINGAS gázszolgáltató és a gáztárolókat üzemeltető Astora, valamint a német leányvállalat kisebbségi részesedéssel rendelkezik a Gascade gázszállító cégben is. A Gazprom Germania az Astorán keresztül összesen mintegy hatmilliárd köbméter gáztároló kapacitással rendelkezik a németországi Rehdenben és az ausztriai Haidachban.

A Gazprom Germania épülete Berlinben.
photo_camera A Gazprom Germania épülete Berlinben. Fotó: PAUL ZINKEN/dpa Picture-Alliance via AFP

Egyelőre nem világos, hogy a tervezett lépés milyen hatással lesz a főleg Németországba, illetve Ausztriába irányuló orosz gázszállításokra. Fabian Huneke, az Energy Brainpool tanácsadó cég gázipari szakértője szerint csak találgatni lehet, hogy mi állhat a döntés hátterében. „A gázszállítási szerződések újratárgyalása érdekében hozott gyalogáldozatok lehetnek a fizikai eszközök (gáztározók és gázvezetékek), amelyek orosz szempontból elvesznek azzal, hogy megválnak a Gazprom Germaniától” - mondta Huneke. Hangsúlyozta, hogy a Gazprom Germania a WINGAS és WIEH cégeken keresztül tartja kézben az importszerződések nagy részét, amelyek meghatározzák a leszállítandó gáz mennyiségét, valamint azt is, hogy az árat milyen pénznemben kell törleszteni. Ez a szerződési kötelezettség Huneke szerint megszűnhet például a Gazprom Germania és gázkereskedelemmel foglalkozó leányvállalatai csődjével.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án jelentette be, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háborúval összefüggésben „barátságtalannak” minősített országoktól - köztük az EU valamennyi tagállamától - rubelben fogadják el a földgáz árát. Válaszul erre a világ legfejlettebb ipari államait összefogó G7 csoport kormányai felszólították az országukban orosz energiahordozók importjával foglalkozó vállalatokat arra, hogy ne fizessenek rubelben az érvényes szerződések alapján Oroszországtól vásárolt földgázért. Magyari Péter cikke a témában: Óriási blöffnek tűnik Putyin rubeles zsarolása.

Az orosz hatóságok március 31-ig ígérték a rubelfizetésre történő átállás összes részletének kidolgozását. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak kijelentette: akkor sem áll le az orosz gázszállítás, ha a vevő április 1-jéig nem igazolja vissza, hogy kész rubelben rendezni a számlát. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.