A helyi biztonsági főnök szerint elvehetik a nézőktől a szivárványos zászlót a katari vébén

világbajnokság
2022 április 02., 15:16

Katar magas rangú biztonsági vezetője felháborodást keltett az esélyegyenlőségi csoportok körében, miután figyelmeztetett, hogy a focivébén „a saját védelmük érdekében” elvehetik a szurkolókról a szivárványos zászlókat, mert nem tudja garantálni, hogy más nem támadna rájuk érte.

Abdulaziz Abdulla al-Anszári vezérőrnagy azt mondta, hogy az LMBTQ-rajongókat és párokat szívesen látják és fogadják Katarban a novemberi és decemberi tornán, annak ellenére, hogy az azonos neműek közötti kapcsolatok továbbra is bűncselekménynek számítanak a konzervatív Öböl-menti országban.

Katari nézők Dohában 2021. június 7-én.
photo_camera Katari nézők Dohában 2021. június 7-én. Illusztráció: Mohammed Dabbous/Anadolu Agency via AFP

A FIFA korábban azt mondta, hogy a szivárványzászlók megengedettek a stadionokban, de Anszári, a Belügyminisztérium Nemzeti Terrorelhárítási Bizottságának elnöke azt mondta, hogy nem szabad a melegek jogait előmozdítani.

„Aki a helyzettel kapcsolatos nézeteit szeretné demonstrálni, mutassa be egy olyan társadalomban, ahol elfogadják. Aki megkapta a jegyet, azért jön ide, hogy megnézze a meccset, nem demonstrálni – politikai cselekményt vagy valamit, ami a fejében jár. Nézze a meccset! Az jó. De tényleg ne jöjjön be és ne sértse meg emiatt az egész társadalmat” – mondta.

Azt mondta, ha együtt foglalnak el egy szobát, és együtt alszanak, az a vendégek dolga, nem a katariak hatásköre, de a vallásukat nem fogják megváltoztatni egy 28 napos világbajnokság idejére.

Chris Paouros, az angol FA tanácsadó testületének tagja és a Kick It Out diszkriminációellenes csoport megbízottja aggódik emiatt, mondván, a „mindenkit szívesen látunk" retorikán túl akkor hogyan biztosítják a biztonságos környezetet a melegeknek.

Piara Powar, a Football Against Racism in Europe, azaz a diszkriminációellenes hálózat ügyvezető igazgatója közölte: „Azt az elképzelést, hogy a zászlót, ami ma a sokféleség és az egyenlőség elismert egyetemes szimbóluma, eltávolítják az emberekről, hogy megvédjék őket, nem tekintjük elfogadhatónak, ürügynek tekintjük. Sokszor jártam Katarban, és nem számítok arra, hogy a helyi lakosságot vagy a világbajnokságra látogató szurkolókat megtámadják a szivárványzászló viselése miatt. A nagyobb veszélyt az állami intézkedések jelentik.” (Times)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.