Macron a szélsőségek ellen mozgósított a nagygyűlésén

külföld
2022 április 02., 21:23

Nyolc nappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt a szélsőségek elleni mozgósításra kérte a választókat Emmanuel Macron francia államfő-elnökjelölt, az első és egyetlen választási nagygyűlésén, amin 35 ezren gyűltek össze Európa egyik legnagyobb sportlétesítményében, a Párizshoz közeli Nanterre városában található Défense Aréna stadionban.

A francia elnök 2,5 órás beszédet tartott a francia tévékommentátorok által a Super Bowl-döntőt idéző hangulatban.

Amíg a legfőbb riválisa, Marine Le Len, a szuverenista Nemzeti Tömörülés jelöltje a franciákat leginkább foglalkoztató gazdasági kérdésekre, mindenekelőtt a vásárlóerő javításának ígéretére építő kampányával járja az országot, a jelenlegi elnök elsősorban az elmúlt 5 éves mandátuma szociális eredményeit helyezte előtérbe.

„A projektünkből lett az eredményünk. Megcsináltuk!” – mondta a francia nemzeti színekbe öltözött tömeg előtt Emmanuel Macron. Azt mondta:

„A haladás küzdelme a befelé fordulással szemben, a patriotizmus és Európa küzdelme a nacionalizmusok ellen. Ilyen egyszerű a választás áprilisban.”

photo_camera Fotó: Thomas Coex/AFP

A felmérések szerint továbbra is Macronnak van a legnagyobb esélye a győzelemre, de a különbség a 3 százalékos hibahatárra csökkent közte és a második helyre jelzett Marine Le Pen között, és a második fordulóban Macronnal szemben (akinek 53 százalékot jeleznek a legfrissebb közvélemény-kutatások) a szélsőjobboldali jelölt 47 százalékot érne el, ha most tartanák a voksolást, miközben egy hete Macron még 12 százalékkal vezetett.

„Most kell mozgósítani” – mondta Emmanuel Macron, utalva arra, hogy a felmérések szerint a franciák negyede távol kíván maradni az elnökválasztáson (a 75 százalékos részvétel rekord alacsonynak számítana Franciaországban).

Az államfő a franciák vásárlóerejének javítására a fizetésből élőknek 6000 eurós adó- és járulékmentes prémiumot ígért idén nyártól, a nyugdíjasoknak a minimálbér 1100 euróra emelését, valamint 50 ezer ápolói munkahely kialakítását az ellátásra szoruló idős emberek támogatására.

„Mindezek finanszírozására nem létezik varázspénz” – mondta Macron, kizárva az adóemelést és az államadósság növelését. „Többet kell dolgoznunk, de mindenekelőtt tovább kell dolgoznunk, mert tovább is élünk” – mondta az államfő, aki már korábban bejelentette, hogy 2032-ig 65 évre kívánja emelni a nyugdíjkorhatárt.

Az elnökválasztási kampányt gyakorlatilag félbeszakította az orosz-ukrán konfliktus, amiben a francia elnök diplomáciai közvetítői szerepelt vállalt, és emiatt eleinte nőtt a népszerűsége. A többi 11 elnökjelölt viszont már korábban elkezdte a kampányát és nagygyűléseket tartott, miközben az államfő – amióta március elején hivatalosan is bejelentette, hogy újra indul az elnöki székért – csak néhány lakossági fórumon vett részt.

Az Elabe közvélemény-kutató intézetnek a BFM hírtévében szerdán közzétett felmérése szerint Emmanuel Macron 28 százalékkal végezne az élen az első fordulóban Marine Le Pen előtt, aki a szavazatok 21 százalékára számíthatna, ha most tartanák a voksolást. Marine Le Pen márciusban fokozatosan emelkedett ki a többi jobboldali jelölt, Eric Zemmour publicista és Valérie Pécresse, a jobbközép Köztársaságiak jelöltje közül, akikkel sokáig szoros versenyben volt a második helyért.

A második fordulót illetően 2017-ben ugyanebben az időszakban Marine Le Pen 40-41 százalékon állt, most 46-47 százalékon, ami jelentős javulás. A szélsőjobboldali jelölt öt évvel ezelőtt végül 34 százalékot ért el a második fordulóban a 66 százalékos támogatottságot kapott Emmanuel Macronnal szemben.

Az elnökválasztás első fordulóját április 10-én, a második fordulót április 24-én rendezik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.