Exit poll: A Nyugaton élő magyaroknál 78-11-re győzött az ellenzék, Londonban a Kutyapárt a második legnépszerűbb

április 3., vasárnap 19:52
3

A 444 tudomása szerint a Momentum úgynevezett exit pollt, vagyis a szavazóhelyiséget elhagyó választók megkérdezése révén összeálló kutatást készített arról, hogyan szavaztak a külképviseleteken szavazó - vagyis hazai lakcímmel is rendelkező, de külföldön élő - magyarok.

Eszerint az egyesült ellenzék ebben a körben 77,7-11,2-ra verte meg a Fideszt.

Az exit poll szerint tehát 77,7 százalék szavazhatott az ellenzéki listára, 11,2 a Fideszre, 6,1 a Kutyapártra, 3,3 a Mi Hazánknak, 1,5 százalék pedig más pártokra,

Az exit poll 5, nyugat-európai magyar külképviselet a londoni, a berlini, a bécsi, a brüsszeli és a müncheni előtti járdákon készült, összesen 2500 választó megkérdezésével.

Azt, hogy a nyugaton élő magyarság mennyire nem egynemű, remekül illusztrálja a londoni eredmény. A brit fővárosban a külön induló pártok mellett az ellenzéki közös lista egyes pártjainak népszerűségére is rákérdeztek, összesen 900 embernél.

Eszerint a Londonban szavazók még a nyugati magyar átlagnál is sokkal ellenzékibbek. A Fidesz itt - az exit poll alapján - 5,6 százalékot ért el, az MSZP-Párbeszédet a Londonban szavazók 5,9, az LMP-t 7, a DK-t 11,3 százalékuk támogatja. Hangsúlyozottan elvileg, hiszen az ellenzéki pártok együtt indultak. A második legnépszerűbb itt az MKKP lett 17,1 százalékkal ez majdnem háromszor erősebb eredmény a párt Nyugat-Európában mért átlagánál - a toronymagas győztes pedig a Momentum 30,7 százalékkal.

Négy éve mintegy 60 ezren szavaztak külképviseleteken, idén 65 700 fő regisztrált.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt