Ha Putyin a "speciális műveletek" helyett nem hirdet valódi háborút, nem tud sokkal több katonát Ukrajnába vezényelni

külföld
2022 április 03., 20:14
comments 3

Ha az orosz vezetés folytatni akarja az ukrajnai háborút, akkor komoly politikai döntést kell hoznia: el kell ismernie otthon is, hogy ez egy háború, ami háborús mozgósítást igényel - írja a Twitteren közzétett elemzésében Michael Kofman, a CNA nevű biztonságpolitikai agytröszt orosz programjának vezetője.

Kofman szerint azzal, hogy Oroszország Európa egyik legnagyobb országával akar háborúzni anélkül, hogy elismerné, hogy ez egy háború, érdemben korlátozza a saját katonai lehetőségeit. Oroszországban börtönbüntetés jár azért, ha valaki háborúnak nevezni ezt a háborút, a hivatalosan bevezetett "különleges katonai művelet" helyett. Ezzel viszont az orosz kormány megköti a saját kezét, mert nem tud újabb emberi és anyagi erőforrásokat mozgósítani azért, hogy jól felszerelt csapatokat vezényelhessen Ukrajnába.

photo_camera Szétlőtt orosz tank Kijev közelében. Fotó: MAXYM MARUSENKO/NurPhoto via AFP

A szakértő szerint az Ukrajnába vezényelt orosz csapatok komoly veszteségeket szenvedtek el, és bár Oroszország újabb csapatokat vezényelt Ukrajnába Kalinyingrádból és más területekről, jelenleg jelentősen már nem tudja növelni az ukrajnai haderejét. Akik pedig most már az országban vannak, legfeljebb a keleti területek megszállására lehetnek elegendők, egy elhúzódó, teljes Ukrajnában zajló háborúhoz nem. A szíriai csapatok, a Wagner csoport zsoldosai ebben nem jelentenek komoly segítséget.

Ha viszont Putyin háborúnak nevezné a háborút, és ennek megfelelő intézkedéseket tudna bevezetni, akkor a kötelező katonai szolgálatukat éppen elvégzett közel 150 ezer bakát is újra be tudná sorozni, és újabb erőforrásokat tudna mozgósítani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.