Márki-Zay: Valószínűleg Hitler is kétharmaddal nyert volna 1945 áprilisában

POLITIKA
2022 április 03., 21:53
comments 4

Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás jelöltje a súlyos kudarc után az ellenzékből egyedüliként állt színpadra, mögötte csak a felesége és a hét gyereke állt a színpadon. (Később azt mondta Gulyás Mártonnak, hogy ő kérte, hogy csak a családja legyen fent.)

photo_camera Fotó: Bankó Gábor

„MZP!”-skandálás közepette azzal kezdte, hogy ugyanúgy le van taglózva, mint mindenki más. Nem titkolja a csalódottságát és szomorúságát, ezen nincs mit szépíteni. Szerinte Hadházy Ákosnak lett igaza, hogy ezt a rendszert lehetetlen vagy nagyon nehéz leváltani a propaganda és a választási rendszer meg a csalások miatt. De MZP elismeri, hogy ebben a rendszerben a Fidesz óriási többségét megszerezte a szavazatoknak. Nem vitatjuk, hogy a Fidesz a választást megnyerte – mondta, de hangsúlyozta, hogy ebben a rendszerben. Példaként elmondta, hogy 13-szor annyi plakátjuk volt a fideszeseknek, egyenlőtlen és esélytelen küzdelem volt.

Összekötött lábbal, lándzsával a hátunkban is kiálltunk – mondta MZP, aki szerint nemcsak Milosevics volt nagyon népszerű, de valószínűleg Hitler is kétharmados többséget kapott volna 1945 áprilisában.

Márki-Zay azt mondta, most sokan kérdezik, hogy menjenek-e vagy maradjanak, de azt mondta, ma legalább annyi örömük lehetett, hogy Orbán nem mert kiállni, bújtattak, és aggódott, hogy mi lesz, „négy év alatt egy Orbán Viktor-sajtótájékoztató jutott nekünk” reggel. De Orbán nyert.

Márki-Zay azt mondta, először is mindenki nyugodjon meg. Ő például hazamegy és „megcsóklássza” a gyerekeit. Azt mondja, tiszta lelkiismerettel állnak ott, mert mindent megtettek, és ezt köszöni mindenkinek.

Elmesélte, hogy a nagyapja lovait az előző rendszerben betöltött szerepe miatt 1945-ben államosították, és újra kellett járnia az egyetemet. 80 évig élt, 1993-ban halt meg, aztán Márki-Zay Amerikában találkozott a nagyapja unokatestvérével, aki nem maradt itthon. De a 2000-es évek elején, amikor MZP megnézte a két ember életútját, arra jutott, hogy a helyes döntést a nagyapja hozta, amikor magyarnak nevelte a gyerekeit. Márki-Zay most odaállította a gyerekeit, és azt mondta, ők maradnak. „Mi maradtunk, itt maradunk veletek!” – mondta. Azt mondta, ahogy eddig kirúgások és hátrányos megkülönböztetések érték azokat, akik ki mertek állni, azok mellett ki fog állni, és együtt küzd velük tovább. Ne engedjük el egymás kezét, felelősek vagyunk egymásért – mondta.

Márki-Zay Péter és családja a kampány utolsó ellenzéki rendezvényén, a vereség elismerésekor.
photo_camera Fotó: Bankó Gábor

Márki-Zay arról beszélt, hogy felépítettek és megtartanak egy közösséget, akiknek a tolvaj tolvaj, és a tisztességből nem engednek. Azt mondta, tudták, hogy egyenlőtlen a küzdelem, de nem, hogy ennyire, és ennyire meg lehet vezetni az embereket. Azt mondta, kiállnak mindenki mellett, és „ott leszünk a hatalom sarkában”. Még nagyobb szükség van arra, hogy ne engedjük el egymás kezét, mert nehéz idők jönnek, és mindig lesznek bűnbakok, és bűnbakokra mindig van szükség, azok pedig mi leszünk – mondta.

„Bocsáss meg nekik, Uram, mert nem tudják, hogy mit cselekszenek!” – mondta Márki-Zay a fideszesekről, majd azt mondta, hogy a számok ellenére azoknak volt igazuk, akik szerint Magyarországnak Európához kell tartoznia, és nem szabad tűrni ezt a korrupciót. Azt mondta, ellenzékből is meg tudják mutatni, hogy „büszkék lehetünk arra, hogy magyarok vagyunk”. Mi továbbra is tudjuk, hogy nem kell egyenlő távolságot tartanunk a gyilkostól és az áldozattól – mondta.

Azt mondta, ugyanúgy szeretik azokat is, akik nem rájuk szavaztak. Mi, itt maradunk, és ne adjátok fel! – mondta a végén, majd hozzátette: „Isten óvja Magyarországot, és köszönöm nektek!”

Azt, hogy „Csak felelé!”, ezúttal nem tette hozzá.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.