18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Több esetben is kivégzéseket, nemi erőszakot és kínzásokat követtek el az oroszok Ukrajnában beszámolók szerint

háború
2022 április 03., 08:26
comments 3

A Human Rights Watch több olyan esetet dokumentált, amikor az orosz katonai erők háborús bűnöket követtek el civilek ellen Ukrajna megszállt területein, Csernyihiv, Harkiv és Kijev régiókban. Az egyik ilyen esetben valakit többször megerőszakoltak, két esetben több embert kivégeztek, de február 27. és március 14. között ezeken felül több, civilekkel szembeni másfajta erőszakot és fenyegetést dokumentáltak. Orosz katonák emellett több esetben fosztottak ki civileket, élelmiszereket, ruhákat és tűzifát loptak el tőlük.

photo_camera Fotó: RONALDO SCHEMIDT/AFP

Hugh Williamson, a Human Rights Watch európai és közép-ázsiai igazgatója úgy fogalmazott, „a nemi erőszakot, a gyilkosságot és az orosz erők által fogva tartott emberek elleni egyéb erőszakos cselekményeket háborús bűnökként kell kivizsgálni”. Tíz szemtanúval és áldozattal készítettek személyes vagy telefonos interjút. A megszólalok közül többen kérték, védelmük érdekében csak a keresztnevükön vagy álnéven nevezzék meg őket.

Egy szemtanú szerint március 4-én az orosz erők a Kijevtől 30 kilométerre fekvő Bucsában öt férfit fogtak el, egyiküket azonnal kivégezték: az öt férfit az út szélén térdre kényszerítették, pólójukat a fejükre húzták, egyikőjüket pedig tarkón lőtték. Csernyihiv külterületén pedig február 27-én hat férfit tereltek össze, majd végeztek ki egyikőjük anyja szerint, aki a közelben volt, amikor a fiát és egy másik férfit elfogták.

Egy hatvanéves férfi elmondása szerint március 4-én egy orosz katona megfenyegette őt és fiát a Kijevtől északnyugatra fekvő Zabucscsja faluban, hogy kivégzik őket, miután házkutatást tartottak náluk, és egy vadászpuskát illetve benzint találtak az udvaron. A férfi elmondása szerint végül egy másik katona lépett közbe.

Március 6-án a Kijevtől 50 kilométerre északnyugatra fekvő Vorzelben orosz katonák füstgránátot dobtak egy pincébe, majd lelőttek egy nőt és egy 14 éves gyereket, amikor azok kijöttek onnan. A Human Rights Watch-nak egy olyan férfi beszélt erről, aki ugyanabban a pincében volt, ahol a lelőtt nő is. A nő két nappal később halt bele sérüléseibe, a gyerek azonnal.

Egy nő arról számolt bea Human Rights Watch-nak, hogy egy orosz katona többször megerőszakolta őt egy Harkiv régióban található iskolában, ahol családjával március 13-én menedéket kaptak. Azt mondta, hogy a férfit megverte, és egy késsel az arcát, a nyakát és a hasát is megvágta.

Az ukrajnai fegyveres konfliktusban résztvevő valamennyi fél köteles betartani a nemzetközi humanitárius jogot, vagyis a háborús törvényeket, beleértve az 1949-ben elfogadott genfi egyezményeket. A hadviselő fegyveres erők, amelyek tényleges ellenőrzést gyakorolnak egy terület felett, a megszállás nemzetközi jogának hatálya alá tartoznak. Ez tiltja a szándékos gyilkosságot, a nemi erőszakot, a kínzást, valamint az elfogottakkal szembeni embertelen bánásmódot. A fosztogatás szintén tilos. Bárki, aki ilyeneket követ el, háborús bűnökért felelős.

Hugh Williamson azt mondta, Oroszországnak nemzetközi jogi kötelessége, hogy pártatlanul kivizsgálja a katonái által elkövetett állítólagos háborús bűnöket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.