Az ukránok szerint Zelenszkijjel biztosan nem kellett megküzdenie Orbánnak a kampányban

2022 április 04., 19:17

„Az elmúlt fél évben épp eleget mostuk már a miniszterelnök-jelölt úr szennyesét ahhoz, hogy én ezt már ne akarjam tovább megtenni”

- mondta Jakab Péter az ATV-ben arról, miért Márki-Zayt hibáztatja a vereségért. Azt mondta, ebben a hat párt vezetői között nem volt vita, legfeljebb mások egyéb okokat is találtak a vereségre. „Ha valaki előnnyel veszi át a csatateret, és ebből hátrányt csinál, akkor ki a felelős, ha nem az, aki a hadseregek vezetésére vállalkozott.” A pártelnök egyébként úgy látja, hogy a jobbikos szavazókat nem Gyurcsány, hanem Márki-Zay hibás kijelentései riasztották el.

photo_camera Fotó: ATV

A Jobbik elnöke szerint neki most az a feladata, hogy ha a gazdasági válság ráomlik az Orbán-rendszerre, akkor át tudják venni az ország irányítását. Jakab nem gondolkozik a lemondáson: „Amikor Vona Gábor lemondott, akkor Toroczkai László volt a párt alelnöke. Gyanítom, hogy azzal a párttal nehéz lett volna az ellenzéki együttműködést megtenni. Vona Gábor akkor nagyon csúnyán és gyáván levonult a csatatérről, cserben hagyta a sajátjait, emiatt nagyon sokan most is mérgesek a mai napig Vona Gáborra, mert azzal, hogy ő utódlás nélkül otthagyta a pártot, pártszakadást idézett elő. Nekem eszem ágában nincs a saját közösségemet cserben hagyni. Itt vagyok, biztosítom a párt stabilitását.”

Szerinte Márki-Zay Péterrel az volt a fő probléma, hogy nem tudta egyben tartani a hat párt szavazótáborát. „Ezt is elmondtam neki egy pártelnöki értekezleten, hogy az úgy nem működik, hogy karikás ostort csattogtatva egyben fogja tartani az ellenzéki sokaságot. Ha karikás ostort akar használni, akkor szét fogja kergetni a nyájat. Nekünk viszont egyben kell tartani rengeteg kompromisszummal, rengeteg beszélgetéssel, óvatos kijelentésekkel.” Elmondta, hogy a hatpárti együttműködés kapcsán nem kell aggódni,

az ellenzéki pártok vezetői már hétfő délután tárgyaltak, ahol kimondták, hogy nincs alternatívája az összefogásnak.Jakab szerint továbbra sem állt vissza a centrális erőtér, az elemzők rosszul fogalmaztak, „a Mi Hazánk az a Fidesznek a szatellit pártja. Tehát létezik a Fidesz és a szatellit pártja, és vele szemben létezik az egységes ellenzék”. Beszélt arról, hogy a Jobbik folytatja a néppártosodást, és maradnak az összefogásban is.