Helyreáll a centrális erőtér a parlamentben, mondják a fideszes elemzők

POLITIKA
2022 április 04., 11:31

Pikáns helyszínen, az előző éjjel még a hatpárti eredményvárónak otthont adó Városligeti Műjégpálya éttermében gyűltek össze a kormányzati kommunikáció kiemelt szereplői, hogy értékeljék a kampányt és a választás eredményeit.

  • Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója,
  • Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője, valamint
  • Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnökhelyettese

természetesen mindenben egyetértett, és a tételmondatokat, szlogeneket ketten-hárman elismételték. Az alábbiakban ezeket ismertetem, mert ezek elárulhatnak valamit a közeljövő fideszes valóságértelmezésének irányairól.

  • Történelmi győzelem született.

Ilyen erős felhatalmazást kormány még nem kapott a magyar történelemben.

  • Kormányerősítő és ellenzékváltó választás volt.
Kovács István, Mráz Ágoston Sámuel, Barthel-Rúzsa Zsolt
photo_camera Kovács István, Mráz Ágoston Sámuel, Barthel-Rúzsa Zsolt Fotó: urfip
  • Az országgyűlésben helyreáll a centrális erőtér,

a kétharmados kormánypárti többség középen, egyik oldalán a szélsőbal, a másikon a szélsőjobb. Aszimmetrikus lesz kicsit az erőtér, mert a Mi Hazánk gyengébb, mint az összefogás pártjai.

  • Ez miniszterelnök-jelölt választás volt. Soha nem volt annyira népszerűtlen jelölt, mint Márki-Zay Péter.

A meghatározó tényező a két miniszterelnök-jelölt személye volt - mondták el többször, bár az is elhangzott, hogy Gyurcsány az ellenzék igazi vezére, és most Gyurcsány legyőzte Márki-Zayt.

  • A választási rendszer tökéletesen működött.

Bár a kampányhajrában Orbán és nyomában az egész fideszes tábor minden idők legnagyobb választási csalását kiáltotta, most már az a narratíva, hogy egyik oldalon sem történtek tömeges visszaélések, a választási rendszer nem befolyásolta a végeredményt, „nem lehet rá mutogatni”, az informatikai rendszer kitűnően vizsgázott, nem voltak sorok még az átjelentkezőknél sem.

Barthel-Rúzsa szerint „a szélsőjobboldal hazatalált”, régen volt ilyen radikális párt a parlamentben, mint a Mi Hazánk. Emiatt halk sajnálkozását fejezte ki. Azt emelte még ki, hogy sokkal jobban tudott mozgósítani vidéken a Fidesz, a fővárosban viszont működött az összefogás. Felhívta viszont a figyelmet arra, hogy

sok a szoros választókerület, ami reményt adhat a Fidesznek az önkormányzati választáson, van esélye sikereket elérni Budapesten.

Kovács szerint a választással együtt tartott népszavazásban van történelmi perspektíva (vagyis jó eszköz), bár sajnálatos módon az ellenzék most az érvénytelen szavazásra buzdított.

Mráz bon mot-ja: az Orbán-bónusz volt az, amely az egyéni jelöltek helyi kampányait is megtolta, ezért nyertek ennyi körzetet.

A Ki nyert ma? címmel meghirdetett rendezvény amúgy elvileg a közvélemény-kutatásokról szólt, és mind a három intézet szépen megdicsérte magát, sőt, az általában ellenzékinek nevezett kutatókat is, hogy eltalálták, ki nyeri a választást. Kivéve a Publicust, mert az döntetlent mért.

Nagy Dániel, a Nézőpont közvélemény-kutatási igazgatója azt mondta: jól mértek a közvélemény-kutatók, „büszkék lehetünk magunkra”, a Fidesz alulmérése új tendencia.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.