Az SMS-ek miatt izguló fideszesek a Datadat szerint egyszerűen hazudnak

POLITIKA
2022 április 02., 09:01
comments 17

Orbán Viktor szerint a rendszerváltás óta nem volt még akkora választási csalás Magyarországon, mint amit az ellenzék a napokban elkövetett. "Ilyen csalást még nem láttam" - aggódott Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban, és nem arra gondolt, hogy a vajdasági fideszesek töltik ki a választók helyett a szerbiai levélszavazatokat. Vagy hogy a Fidesz csak plakátokra többet költött, mint amennyit a törvény alapján az egész kampányban költhetett volna, pedig online kampányokra még sokkal többet költött, mint plakátokra.

Hanem arra gondolt, hogy néhányan azt állítják, úgy kaptak szavazásra buzdító SMS-t az ellenzéktől, hogy emlékeik szerint soha nem adták meg az adataikat. Az egyik ilyen panaszos Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő, aki állítása szerint "Bernadett" megszólítással kapott SMS-t, amiből azt a következtetést vonta le, hogy az ellenzék visszaélt a személyes adataival.

A kormányoldal a Datadat nevű cégben találta meg a felelőst. Az Észtországban bejegyzett cég vezetésében több, a 2010 előtti kormányok idején fontos állami tisztséget betöltő személy van, és Bajnai Gordon volt miniszterelnök az egyik tulajdonosa. A Datadat az ellenzéki kampányközpont egyik beszállítója, a Mindenki Magyarországa Mozgalommal állnak szerződésben.

A kormányzati vádak arról szólnak, hogy a Datadat illegálisan fért hozzá telefonszámokhoz és nevekhez, és így visszaélésszerűen buzdított egyeseket szavazásra.

A Datadat hosszú tiltakozással reagált, amiben többek között kijelentik:

"A leghatározottabban utasítjuk vissza az adathalász minősítést a Datadat cégcsoporttal kapcsolatban. Soha, semmilyen formában nem végzett ilyen tevékenységet társaságunk. Súlyos kártérítést követelünk minden olyan sajtóterméktől, amelyik ezt a minősítést használta cégünkkel kapcsolatban."

A közleményük végén pedig arra utalnak, hogy a magyar kormány titkosszolgálati eszközöket vetett be a gyanújuk szerint a választási kampányban - itt feltehetően Bajnai lehallgatott beszélgetéseire utalnak, amikor orosz befektetők hazai képviselőivel tárgyalt arról, hogy a Városháza eladó-e. Vagy pedig egy amerikai kampánytanácsadó külföldön rögzített, és szintén az Indexnek kiszivárogtatott beszélgetésére.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.