Hol győzött, és hol izgulhat még az ellenzék?

POLITIKA
2022 április 04., 11:13
comments 8

A budapesti körzeteken kívül csak Szegeden és Pécsen tudott nyerni az ellenzék jelöltje.

Ráadásul Pécsen nagyon szoros a verseny, Mellár Tamás 255 szavazattal vezet Kővári János előtt, és közel 3500 szavazatot csak szombaton fognak megszámolni, amik a külképviseletekről és az átjelentkezettektől érkeznek. Ezt a körzetet négy éve is Mellár nyerte, több mint ezer szavazatnyi különbséggel.

Szegeden nagy fölénnyel, 49 százalékkal nyert Szabó Sándor. Ez hagyományosan baloldali körzet, és az összefogás növelte is az ellenzék támogatottságát: Szabó 2018-ban 44 százalékot kapott.

link Forrás

A budapesti körzeteteket leszámítva mindenhol máshol győzött a Fidesz jelöltje, de a hétvégén érkező plusz szavazatok néhány helyen még befolyásolhatják a végeredményt.

A budapesti 13-as körzetben csak 38 szavazattal vezet a fideszes Szatmáry Kristóf, a szintén fideszes Dunai Mónika előnye pedig 761 szavazat a 14-es körzetben. Ha a külföldön élők és az átjelentkezők nagyobb része az ellenzékre szavazott, elvileg ezt a két körzetet is behúzhatják, különösen a 13-ast. A 15-ös körzetben viszont az ellenzéki Kunhalmi Ágnes vezet szűkösen, 449 szavazattal. Itt közel 3500 szavazatot várnak a hétvégén.

Elvileg akár Miskolcot és Dunaújvárost is megfordíthatná még az ellenzék, de ehhez az kellene, hogy a hétvégén érkező szavazatok túlnyomó többségét ők kapják.

Miskolcon 1030 szavazattal vezet a fideszes Kiss János (és 2369 szavazatot várnak), Dunaújvárosban pedig 1549-cel van lemaradva az ellenzéki Kálló Gergely, akinek négy éve sikerült behúznia ezt a körzetet. Itt 2039 szavazatot kell még megszámolni, ennek 76 százalékát kellene megszereznie Kállónak, ami nem tűnik reálisnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.