Zelenszkij a Grammyn: „A zenészeink most testpáncélt viselnek szmoking helyett. A sebesültekenek énekelnek a kórházakban.”

háború
2022 április 4., 6:00

Volodimir Zelenszkij másfél perces videóüzenetet küldött a vasárnap este megrendezett 64. Grammy díjátadó gála résztvevőinek és nézőinek, melyet azzal nyitott: mi más lehetne a háború legnagyobb ellenpontja, mint a zene.

photo_camera Volodimir Zelenszkij videóüzenetben jelentkezett be a Grammy gálára, utána John Legend énekelte el a Free című számot. Fotó: VALERIE MACON/AFP

„A lerombolt városok és meggyilkolt emberek csendje. A gyerekeink süvítő rakétákat rajzolnak, nem hullócsillagokat. Több mint 400 gyermek megsebesült és 153-man meghaltak. Sosem fogjuk látni őket rajzolni. (...) A háború nem enged választani aközött, hogy ki éli túl, és ki marad örökre csendben” - mondta Ukrajna elnöke.

„A zenészeink most testpáncélt viselnek szmoking helyett. A sebesültekenek énekelnek a kórházakban. Még azoknak is, akik nem hallják őket. De a zene ezen is áttör. A szabadságunkat védjük. Hogy éljünk. Hogy szeressünk. Hogy megszólaljunk. A földünkön Oroszországgal harcolunk, amely szörnyű csendet hoz a bombáival. Halott csendet” - folytatta.

Ezután arra kérte a nézőket, hogy töltsék meg zenével a csendet és mondják el az ukránok történetét, hogy a közösségi médiában, a tévében, és ahol csak tudják, mondják el az igazságot erről a háborúról, mert csak akkor jöhet el a béke, ha nem hallgatnak.

„Arról álmodom, hogy a megtámadott városaink élni fognak. És szabadok lesznek, mint ti ott, a Grammy színpadán” - mondta végül.

Ezután John Legend előadta Free című dalát Mika Newton ukrán énekesnővel és a néhány napja elmenekült Ljuba Jakimcsuk költővel, illetve Szuzana Iglidan kísérte bandúrán, egy népi ukrán hangszeren. (Guardian, Billboard)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt