Zelenszkij a Grammyn: „A zenészeink most testpáncélt viselnek szmoking helyett. A sebesültekenek énekelnek a kórházakban.”

háború
2022 április 04., 06:00

Volodimir Zelenszkij másfél perces videóüzenetet küldött a vasárnap este megrendezett 64. Grammy díjátadó gála résztvevőinek és nézőinek, melyet azzal nyitott: mi más lehetne a háború legnagyobb ellenpontja, mint a zene.

Volodimir Zelenszkij videóüzenetben jelentkezett be a Grammy gálára, utána John Legend énekelte el a Free című számot.
photo_camera Volodimir Zelenszkij videóüzenetben jelentkezett be a Grammy gálára, utána John Legend énekelte el a Free című számot. Fotó: VALERIE MACON/AFP

„A lerombolt városok és meggyilkolt emberek csendje. A gyerekeink süvítő rakétákat rajzolnak, nem hullócsillagokat. Több mint 400 gyermek megsebesült és 153-man meghaltak. Sosem fogjuk látni őket rajzolni. (...) A háború nem enged választani aközött, hogy ki éli túl, és ki marad örökre csendben” - mondta Ukrajna elnöke.

„A zenészeink most testpáncélt viselnek szmoking helyett. A sebesültekenek énekelnek a kórházakban. Még azoknak is, akik nem hallják őket. De a zene ezen is áttör. A szabadságunkat védjük. Hogy éljünk. Hogy szeressünk. Hogy megszólaljunk. A földünkön Oroszországgal harcolunk, amely szörnyű csendet hoz a bombáival. Halott csendet” - folytatta.

Ezután arra kérte a nézőket, hogy töltsék meg zenével a csendet és mondják el az ukránok történetét, hogy a közösségi médiában, a tévében, és ahol csak tudják, mondják el az igazságot erről a háborúról, mert csak akkor jöhet el a béke, ha nem hallgatnak.

„Arról álmodom, hogy a megtámadott városaink élni fognak. És szabadok lesznek, mint ti ott, a Grammy színpadán” - mondta végül.

Ezután John Legend előadta Free című dalát Mika Newton ukrán énekesnővel és a néhány napja elmenekült Ljuba Jakimcsuk költővel, illetve Szuzana Iglidan kísérte bandúrán, egy népi ukrán hangszeren. (Guardian, Billboard)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.