Bocsánatot kért Donáth Anna a választási bukóért

POLITIKA
2022 április 05., 13:44
comments 22

Folytatódik az ellenzéki gyászmunka. Kedden a Momentum elnöke az oldalán kért bocsánatot, amiért „az Orbán-rendszer ellenzékeként” nem tudtak élni azzal a bizalommal, amit a választóik beléjük fektettek az elmúlt években. Donáth Anna szerint mélyen át kell gondolniuk, mit rontottak el, mit tudnak másképp csinálni, mi az ellenzéki politizálás jövője.

photo_camera Donáth Anna Fotó: PETER KOHALMI/AFP

A következő időszakra három fő feladatot jelölt ki, de bevallotta, hogy nincsenek még meg a pontos megoldásaik:

  • Sokkal mélyebben meg kell értenünk azt, hogy miért vették komolyabban Orbán Viktor politikai ajánlatát annál, mint amit az ellenzék kínált. Nem elég azzal elintézni, hogy a városokban informáltabbak az emberek, míg a »vidékre« nem jutnak el az információk. Az egész országban erősödött a Fidesz, így nem szabad egy Budapest-vidék ellentétre redukálni a magyarázatainkat. Másrészt pedig propaganda ide vagy oda, az emberek félelemérzete – például a háború kapcsán – valós, akkor is, ha azt a félelemérzetet hamis információk alapján alakítják ki magukban. Ezeket a létező érzelmet nem lehet ignorálni. Sőt, pont, hogy az ilyen érzelmekkel rendelkező választók felé kell megértően viszonyulnunk.”
  • Nem lehet jobbról előzni a Fideszt. Egy megélhetési válság közepén vagyunk, két év koronavírus után, elképesztően növekvő inflációval. Erre kell hiteles, érthető választ találnunk, mert igenis a saját felelősségünk is, hogy ma, 12 év katasztrofális gazdaságpolitikája után többen várják a kormánytól a szociális helyzetük javítását, mint az ellenzéktől.”
  • Minden, de minden településen ott kell lennünk. Ezt persze könnyebb mondani, mint csinálni. Nem elegendő, hogy városokból érkező ellenzéki aktivisták szórólapoznak a legkisebb falvakban. Ez maximum az első lépés. És ezt úgy mondom, hogy a momentumosok felfoghatatlanul sok, az emberi teljesítőképesség határát elérő energiát beletettek az országjárásba, a vidék meggyőzésébe. De nincs más út, mint hogy még jobban, még nagyobb energiával folytassuk. Hogy meghallgassuk az ott élőket, hálózatokat építsünk ki, és hihetőbb, valódibb válaszokat kínáljunk annál, mint amit Orbán és propagandája kínál.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.