Görögország visszafizette adósságát az IMF-nek

gazdaság
2022 április 05., 05:24

Hrísztosz Sztaikúrasz görög pénzügyminiszter hétfőn közölte, hogy a lejárat előtt csaknem két évvel vissza tudták fizetni az adósságot a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF). A tárcavezető szerint a visszafizetéssel lezárul a 2010-től 2018-ig tartó görög adósságválság fejezete is. Hozzátette, hogy az 1,85 milliárd euró vészhitel idő előtti törlesztésével az ország 230 millió euró kamatot spórolt meg.

Görögország márciusban kapta meg ehhez az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) és Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) uniós pénzügyi válságkezelő alapok engedélyét, amelyek a Nemzetközi Valutaalappal együtt megmentették az országot az államcsődtől.

Görögország a válság 2010-es kirobbanása után éveken át nemzetközi hitelezői támogatással működött. Az utolsó, harmadik mentőprogramot 2018-ban zárták le. Az ország összesen 275 milliárd euró pénzügyi támogatást kapott nemzetközi hitelezőitől, cserébe szigorú költségvetési takarékossági programot, megszorító intézkedéseket kellett végrehajtania.

Bár az államadósság csökkenőben van, még mindig a legmagasabb az euróövezetben: míg 2021-en a GDP 197,1, 2020-ban pedig 206,3 százaléka volt, idén várhatóan 189,6 százalék lesz. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.