Kijárási tilalmat rendeltek el Limában

külföld
2022 április 5., 6:41
comments 4

Peru fővárosában és a vele szomszédos Callao városában azután rendeltek el kijárási tilalmat, miután erőszakba torkolltak az üzemanyagárak emelkedése miatt már több mint egy hete tartó tiltakozások.

photo_camera Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

Pedro Castillo elnök hétfő esti beszédében a rendelkezést az emberek védelmével indokolta, és hozzátette, hogy nem lesznek fennakadások az alapvető szolgáltatásokban. Bár azt mondta, tüntetni alkotmányos jog, azért hozzátette, hogy a tiltakozásokat törvényes keretek közé kell szorítani, az állami és a magántulajdont pedig tiszteletben kell tartani. Szerinte a kormány a nehéz körülmények ellenére is mindent megtesz, hogy segítsen az embereknek.

Peruban több mint egy hete zajlanak tiltakozások az üzemanyagárak emelkedése miatt, a megmozdulások során több fontos utat lezártak, a demonstrációknak eddig négy halálos áldozatáról tudni. Tizenegy megyében húsz embert tartóztattak le. A tiltakozók a hatóságok szerint több városban boltokat fosztottak ki.

Az állami tulajdonban lévő Petroperu vállalat márciusban azt közölte, hogy 2022-ben 37 százalékkal nőttek az üzemanyagárak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt