Meghalt a jósvafői Kossuth-barlangban eltűnt búvár

GYÁSZ
2022 április 05., 21:07

Kedd este befejeződött a jósvafői Kossuth-barlangban eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, a Terrorelhárítási Központ kedd esti közleménye szerint a 42 éves Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának tagja a szabadidejében végrehajtott tervezett feltáró merülés alatt történt balesetben elhunyt.

Mede Márton többször merült már a Kossuth-barlangban. Egy 15 méter hosszú, szűk, ismeretlen járatban érte a baleset vasárnap. A főtörzsőrmester 2008 óta dolgozott az igazgatóság tűzoltó búváraként. Szabadidejében barlangi kutató búvárként is dolgozott. Többször vett részt külföldi kutatóexpedíciókban, Magyarországon mindössze hat-nyolc búvár rendelkezik az övéhez hasonló tudással és tapasztalattal a barlangi kutató-búvár szakmában. A fővárosi tűzoltót a Hableány kirándulóhajó katasztrófája utáni kutatásban és mentésben végzett munkájáért a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel ezüst fokozatával tüntették ki.

A kutatási munkálatok a barlangi- és búvármentő szakemberekkel folytatott részletes elemzések és egyeztetések után, 2022. április 5-én a búvárok újabb felderítő merülésével folytatódtak. Az életjelek keresése közben a kutató egység talált rá az eltűnt búvárra. A búvárok által készített videófelvételek kiértékelése megkezdődött, a szakemberek annak eredményétől függően döntenek a felszínre hozásról, illetve annak körülményeiről. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.