Vádat emelt az ügyészség a 2009-es Katzenbach-gyilkosság ügyében

bűnügy
2022 április 05., 08:52

A Fővárosi Főügyészség közleményében nem nevezte meg az áldozatot, abban csak egy egykori focistát említenek, de az időpontok alapján azonosítható, hogy Katzenbach Imréről van szó.

A vádiratban három vádlott szerepel: az érintett Zrt. egyik vezetője mint felbujtó, valamint az emberölés két végrehajtója. A végrehajtókat közvetlenül megbízó 51 éves férfival szemben a főügyészség már korábban vádat emelt.

A vádirat szerint a sértett 2007-ben névlegesen elvállalta egy cég vezetését, tudva, hogy a társaság valótlan tartalmú számlákat állít ki egy akkoriban ismert Zrt.-nek. Katzenbach feladata az volt, hogy a hamis számlák ellenértékét készpénzben felvegye, és az összeget visszajuttassa a Zrt. két vezetőjének – közülük az egyik már elhunyt, a másik a vádiratban szereplő felbujtó.

Az egykori focista azonban 2009 áprilisában a felvett 500 millió forintot nem juttatta vissza a Zrt. vezetőinek, hanem azzal külföldre ment. Pár hónappal később a társaság két vezetője hazahozatta. A közlemény szerint dühítette őket, hogy a pénz jelentős részével nem számolt el, illetve tartottak is attól, hogy túl sokat tud róluk és hogy a hatóságokhoz fordul. Emiatt határozta el a két cégvezető, hogy megöletik. 2009. szeptember elején bíztk meg a gyilkossággal egyik emberüket, egy 51 éves férfit, akivel szemben a Fővárosi Főügyészség már korábban vádat emelt.

Az 51 éves férfi elfogadta a megbízást, de ahogy a közleményben írják, a tényleges végrehajtásra ő is megbízást adott, és egy régi barátját kérte fel a gyilkosságra. A férfi vállalta, de cserébe ingyen vadászati lehetőséget, illetve legalább 3 millió forintot kért magának, valamint a maga mellé bevont másik végrehajtónak, aki az ügy harmadik vádlottja.

A 51 éves megbízó 2009. szeptember 28-án, a gyanútlan férfit autóval Baranyajenő térségébe, egy általa előre kiásatott gödör közelébe vitte, ahol a két végrehajtó már várta őket. A focistát a két férfit megtámadta, az 51 éves megbízó pedig elhajtott a helyszínről. Az egyik elkövető lefogta a férfit, míg társa súlyosan bántalmazta, ennek következtében a sértett a helyszínen életét vesztette. Holttestét a gödörbe tették és betemették. Maradványait a nyomozók 11 évvel később, 2020. október 22-én találták meg.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben előre kitervelten, nyereségvágyból és aljas indokból elkövetett emberölés miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. A főügyészség mindhárom vádlottal szemben életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta a vádiratban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.