Alig 12 ezren adtak be menedékes státusz iránti kérelmet az ukrajnai menekültek közül Magyarországon

háború
2022 április 06., 16:53
comments 2
Ukrajnai menekültek érkeznek a budapesti BOK Csarnokba 2022. március 21-én
photo_camera Ukrajnai menekültek érkeznek a budapesti BOK Csarnokba 2022. március 21-én Fotó: Kiss Bence/444

Szerda reggel 6 óráig 12 296 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság - áll a hatóság MTI-hez eljuttatott közleményében, ami szerint kedden mintegy 600 új kérelmet rögzítettek.

Ez továbbra is nagyon alacsony szám ahhoz képest, hogy Magyarországra már legkevesebb 400 ezer menekült érkezett Ukrajnából, még akkor is, ha többségük nem maradt az országban.

Az ok feltételezhetően az, hogy a menekültek egy jelentős része nem kap megfelelő tájékoztatást arról, milyen előnyökkel jár ez a státusz, vagy hol lehet azért folyamodni. A Budapestre érkező menekültek értesüléseink szerint továbbra sem tudnak közvetlenül igénylést benyújtani a BOK-csarnokban kialakított fogadóközpontban.

A menekültek a kérelem benyújtását és az adatfelvételt követően pedig automatikusan humanitárius tartózkodási engedélyt kapnak, aminek érvényességi ideje 60 nap.

Azoknak, akiket a főigazgatóság menedékesként elismert, személyazonosságukat és magyarországi tartózkodásukat igazoló okmányt állítanak ki, amelynek érvényességi ideje az ideiglenes védelem időtartamához igazodik, de legfeljebb egy év.

Az érvényességi időt a menekültügyi hatóság - az ideiglenes védelem további időtartamára, alkalmanként legfeljebb fél évvel - hivatalból hosszabbítja meg, az okmány ugyanakkor nem jogosít külföldre utazásra és az unió más tagállamában történő tartózkodásra. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.