Alig 12 ezren adtak be menedékes státusz iránti kérelmet az ukrajnai menekültek közül Magyarországon

április 6., szerda 16:53
2
Ukrajnai menekültek érkeznek a budapesti BOK Csarnokba 2022. március 21-én Fotó: Kiss Bence/444

Szerda reggel 6 óráig 12 296 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság - áll a hatóság MTI-hez eljuttatott közleményében, ami szerint kedden mintegy 600 új kérelmet rögzítettek.

Ez továbbra is nagyon alacsony szám ahhoz képest, hogy Magyarországra már legkevesebb 400 ezer menekült érkezett Ukrajnából, még akkor is, ha többségük nem maradt az országban.

Az ok feltételezhetően az, hogy a menekültek egy jelentős része nem kap megfelelő tájékoztatást arról, milyen előnyökkel jár ez a státusz, vagy hol lehet azért folyamodni. A Budapestre érkező menekültek értesüléseink szerint továbbra sem tudnak közvetlenül igénylést benyújtani a BOK-csarnokban kialakított fogadóközpontban.

A menekültek a kérelem benyújtását és az adatfelvételt követően pedig automatikusan humanitárius tartózkodási engedélyt kapnak, aminek érvényességi ideje 60 nap.

Azoknak, akiket a főigazgatóság menedékesként elismert, személyazonosságukat és magyarországi tartózkodásukat igazoló okmányt állítanak ki, amelynek érvényességi ideje az ideiglenes védelem időtartamához igazodik, de legfeljebb egy év.

Az érvényességi időt a menekültügyi hatóság - az ideiglenes védelem további időtartamára, alkalmanként legfeljebb fél évvel - hivatalból hosszabbítja meg, az okmány ugyanakkor nem jogosít külföldre utazásra és az unió más tagállamában történő tartózkodásra. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt