Elvesztette a többségét az izraeli parlamentben a Benet-féle összefogás

külföld
2022 április 06., 13:00
comments 2

Kilépett az amúgy is gyenge lábakon álló izraeli kormánykoalícióból Idit Silman képviselő szerdán, miután az összefogás nem tudott megállapodni a kórházakra vonatkozó húsvéti maceszszabályokon. Silman kilépésével a több pártot tömörítő, Naftáli Benet vezette Yamina koalíció kormánya veszélybe került.

Naftali Bennett február 27-én.
photo_camera Naftali Bennett Fotó: Abir Sultan/AFP

A vita akörül robbant ki, hogy lehet-e a húsvéti ünnepek alatt a hagyományok szerint tiltott termékeket bevinni a kórházakba, vagy sem. Silman, aki mélyen vallásos politikát folytat, ellenezte azt a 2021-es bírósági döntést, hogy a kórházak nem tilthatják meg az embereknek a nem kóser termékek bevitelét a kórházakba. A kormányfőnek írt levelében a képviselő elmondta, hogy világképe "kulcsfontosságú értékei nincsenek összhangban a valósággal", ezért a továbbiakban nem szeretné egy olyan koalíció tagjaként folytatni a munkáját, amiben nem tud az értékei mentén politizálni.

Silman távozása - alig egy évvel a Benet-kormány hivatalba lépése után - felveti az újabb parlamenti választások lehetőségét. Bár Benet kormánya továbbra is hatalmon van, többség nélkül nehezebben fog működni. Ha az ellenzék elég támogatottságot szerez egy bizalmi szavazáshoz, akkor Izraelben három éven belül ötödszörre tartanának választásokat.

A százhúsz parlamenti székből Silman távozásával már csak hatvan képviselője maradt a Yaminának. Megbuktatásukhoz hatvanegy szavazatra lenne szüksége az ellenzéknek, ezért az ellenzéki oldalról többen, köztük a volt miniszterelnök, Benjámín Netahnjáhú is felszólították a koalíció tagjait, hogy kövessék Silman példáját, hogy együtt "visszatereljék Izraelt a siker, teljesítmény, biztonság és béke útjára." (APNews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.