Elvesztette a többségét az izraeli parlamentben a Benet-féle összefogás

április 6., szerda 13:00
2

Kilépett az amúgy is gyenge lábakon álló izraeli kormánykoalícióból Idit Silman képviselő szerdán, miután az összefogás nem tudott megállapodni a kórházakra vonatkozó húsvéti maceszszabályokon. Silman kilépésével a több pártot tömörítő, Naftáli Benet vezette Yamina koalíció kormánya veszélybe került.

Naftali Bennett Fotó: Abir Sultan/AFP

A vita akörül robbant ki, hogy lehet-e a húsvéti ünnepek alatt a hagyományok szerint tiltott termékeket bevinni a kórházakba, vagy sem. Silman, aki mélyen vallásos politikát folytat, ellenezte azt a 2021-es bírósági döntést, hogy a kórházak nem tilthatják meg az embereknek a nem kóser termékek bevitelét a kórházakba. A kormányfőnek írt levelében a képviselő elmondta, hogy világképe "kulcsfontosságú értékei nincsenek összhangban a valósággal", ezért a továbbiakban nem szeretné egy olyan koalíció tagjaként folytatni a munkáját, amiben nem tud az értékei mentén politizálni.

Silman távozása - alig egy évvel a Benet-kormány hivatalba lépése után - felveti az újabb parlamenti választások lehetőségét. Bár Benet kormánya továbbra is hatalmon van, többség nélkül nehezebben fog működni. Ha az ellenzék elég támogatottságot szerez egy bizalmi szavazáshoz, akkor Izraelben három éven belül ötödszörre tartanának választásokat.

A százhúsz parlamenti székből Silman távozásával már csak hatvan képviselője maradt a Yaminának. Megbuktatásukhoz hatvanegy szavazatra lenne szüksége az ellenzéknek, ezért az ellenzéki oldalról többen, köztük a volt miniszterelnök, Benjámín Netahnjáhú is felszólították a koalíció tagjait, hogy kövessék Silman példáját, hogy együtt "visszatereljék Izraelt a siker, teljesítmény, biztonság és béke útjára." (APNews)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt