Fasiszta kleptokráciának nevezték Orbán rendszerét a szlovák közszolgálati rádióban

POLITIKA
2022 április 06., 19:20
comments 29

Alaposan kiakadt a szlovákiai magyarok pártja, az MKP vezetése, miután kedd reggel Soltész Árpád újságíró fasiszta kleptokráciának nevezte Orbán Viktor rendszerét a Pátria Rádióban, az egyik szlovák közszolgálati rádióban:

„Én teljesen respektálom a magyar választási eredményt. A magyar állampolgár úgy döntött, hogy egy fasiszta, kleptokratikus rezsimben akar élni, amit egyszerűen tudomásul kell venni, ez Magyarország döntése. Viszont ebből le kell vonni a konzekvenciákat: egy ilyen országnak nincs semmi keresnivalója sem a NATO-ban, sem az Európai Unióban”

Válaszul, írja a parameter.sk, az MKP egyből szükségét érezte annak, hogy közleményt adjon ki. Ebben azt írták: értetlenül állnak a szlovákiai magyar neoliberálisan gondolkodó személyek kirekesztő gyűlölet-megnyilvánulásai előtt a Fidesz-KDNP és Orbán Viktor választási győzelme után. Az MKP szerint rengetegen keresték őket, hogy ezzel a típusú magatartással szemben „tenni kéne valamit”.

A párt szerint Soltész véleménye „antidemokratikus, kirekesztő gyűlöletbeszéd”. Egyenesen helyreigazítást kérnek a Pátriától, ami nyilvánvaló botorság, hiszen az újságíró csak véleményt fogalmazott meg.

Soltész Árpád
photo_camera Soltész Árpád Fotó: DANIEL ARTHUR PHOTOGRAPHY

Soltész egyébként kitart véleménye mellett, továbbá elfogadhatatlannak nevezte, hogy politikusok bele akarnak szólni abba, hogy mi jelenjen meg a médiában. A szerző a lapnak azt mondta, hogy „nagyon tipikus magyar hozzáállásnak” tartja a reakciót, és az MKP-nak címezve keményen odaszólt az Orbán-rendszer működtetőinek is:

„Valószínűleg ezek az emberek mentálisan inkább Budapesten élnek, mint Pozsonyban, és úgy képzelik, hogy politikai pártok fogják diktálni a médiának a tartalmat. Ez Szlovákiában hála istennek még elfogadhatatlan.”

Soltész szerint egyébként az ő véleményét sokan osztják az unióban, politikusok és újságírók egyaránt, a fasizmusnak ugyanis elég világos a definíciója, és

„ha Orbán Viktor úgy érzi, hogy ezen a választáson Brüsszelt és Volodimir Zelenszkijt győzte le, akkor a fasiszta jelző teljesen megállja a helyét. A kleptokrácia pedig nem is igényel magyarázatot.”

A Pátria Rádió vezetése nem kommentálta az esetet.

A szlovák korrupciókutatás egyik legismertebb alakjaként ismert Soltész Árpáddal 2020 decemberében készítettünk interjút a 444-en az szlovákiai igazságszolgáltatáson végigfutó „Tisztítótűz” akciósorozatról, és arról, hogy az miként függött össze Jan Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásával. (parameter.sk)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.