Egy újságíró meggyilkolása tette láthatóvá a maffiaállam működését

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2020 december 17., csütörtök 17:56
  • Hetek óta sorra csuknak börtönbe magas rangú rendőröket, ügyészeket és üzletembereket Szlovákiában.
  • Az akciókat költői fedőnevekkel látták el, mint „Tisztítótűz”, „Isten malmai”, „Júdás”.
  • Mi történik? Hogy kezdődött? Mi köze hozzá a politikának, és még inkább Jan Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának?
  • Erről beszélgettünk a szlovákiai korrupciókutatás kitűnő ismerőjével, Soltész Árpáddal. Újságíró, író, az ő politikai krimijéből készült minden idők legsikeresebb szlovák filmje, a Disznó (Sviňa) című tavalyi thriller is.
  • A vezetésével alakult meg tavaly az ICJK, azaz a Jan Kuciak Oknyomozó Központ, aminek év végéig ő az igazgatótanácsi elnöke.

Magyarországról nézve nehéz eligazodni a szlovákiai korrupciós botrányban. 2012 elején sokat hallhattunk egy bizonyos Gorilla-ügyről, egy Penta nevű gazdasági társaságról, és most ezek újra előjöttek. De már a 12-es hírek is arról szóltak, hogy egy bűnszövetkezet legalább egy évtizede behálózza a szlovák közéletet. Ez most ugyanaz a probléma, ami ezek szerint már közel 20 éve fennáll? Mi a Gorilla, mi a Penta, és hogy kapcsolódik mindez a mostani letartóztatásokhoz?

Nagyon leegyszerűsítve a Penta egy nagy pénzügyi csoport, amely kezdetben cégeket vásárolt fel, majd adott tovább, nagy haszonnal. Óriási lett a befolyásuk mostanra, különösen az egészségügyben, övék a második legnagyobb biztosító a piacon, sok kórházuk és egy óriási gyógyszertár-láncuk van, de más ágazatokban is erősek. A Gorilla pedig a szlovák titkosszolgálat egy régebbi akciójának a fedőneve volt, amelyben lehallgatták a Penta egyik konspirációs lakását, ahol a cég vezetői találkoztak politikusokkal, és ott beszélték meg, hogy ki mennyi pénzt kap majd a Pentának nyújtott előnyökért.

A Gorilla akcióban szerzett adatok kiszivárogtak 2012 elején. Akkoriban a botrány leginkább a korábbi jobboldali kormányokat, a Dzurinda-kabineteket érintette, és teljesen maga alá is temette az akkori jobboldali pártokat. Ennek következménye volt, hogy Robert Fico, a névleg baloldali politikus, egyedül tudott kormányt alakítani.

A Gorilla-ügy most újra előkerült, de annak, ami most történik, nem ez az alapja, és nem is ez a legfontosabb benne.

Akkor mi a lényeg most?

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt