Egy újságíró meggyilkolása tette láthatóvá a maffiaállam működését

2020 december 17., 17:56
  • Hetek óta sorra csuknak börtönbe magas rangú rendőröket, ügyészeket és üzletembereket Szlovákiában.
  • Az akciókat költői fedőnevekkel látták el, mint „Tisztítótűz”, „Isten malmai”, „Júdás”.
  • Mi történik? Hogy kezdődött? Mi köze hozzá a politikának, és még inkább Jan Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának?
  • Erről beszélgettünk a szlovákiai korrupciókutatás kitűnő ismerőjével, Soltész Árpáddal. Újságíró, író, az ő politikai krimijéből készült minden idők legsikeresebb szlovák filmje, a Disznó (Sviňa) című tavalyi thriller is.
  • A vezetésével alakult meg tavaly az ICJK, azaz a Jan Kuciak Oknyomozó Központ, aminek év végéig ő az igazgatótanácsi elnöke.

Magyarországról nézve nehéz eligazodni a szlovákiai korrupciós botrányban. 2012 elején sokat hallhattunk egy bizonyos Gorilla-ügyről, egy Penta nevű gazdasági társaságról, és most ezek újra előjöttek. De már a 12-es hírek is arról szóltak, hogy egy bűnszövetkezet legalább egy évtizede behálózza a szlovák közéletet. Ez most ugyanaz a probléma, ami ezek szerint már közel 20 éve fennáll? Mi a Gorilla, mi a Penta, és hogy kapcsolódik mindez a mostani letartóztatásokhoz?

Nagyon leegyszerűsítve a Penta egy nagy pénzügyi csoport, amely kezdetben cégeket vásárolt fel, majd adott tovább, nagy haszonnal. Óriási lett a befolyásuk mostanra, különösen az egészségügyben, övék a második legnagyobb biztosító a piacon, sok kórházuk és egy óriási gyógyszertár-láncuk van, de más ágazatokban is erősek. A Gorilla pedig a szlovák titkosszolgálat egy régebbi akciójának a fedőneve volt, amelyben lehallgatták a Penta egyik konspirációs lakását, ahol a cég vezetői találkoztak politikusokkal, és ott beszélték meg, hogy ki mennyi pénzt kap majd a Pentának nyújtott előnyökért.

A Gorilla akcióban szerzett adatok kiszivárogtak 2012 elején. Akkoriban a botrány leginkább a korábbi jobboldali kormányokat, a Dzurinda-kabineteket érintette, és teljesen maga alá is temette az akkori jobboldali pártokat. Ennek következménye volt, hogy Robert Fico, a névleg baloldali politikus, egyedül tudott kormányt alakítani.

A Gorilla-ügy most újra előkerült, de annak, ami most történik, nem ez az alapja, és nem is ez a legfontosabb benne.

Akkor mi a lényeg most?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.