Már öten meghaltak Peruban a magas benzinár miatt kitört tüntetések során

külföld
2022 április 6., 19:54

Szerdán meghalt az ötödik személy is a kormányellenes tüntetések során. Egy 25 éves férfiról van szó, a halála körülményeit vizsgálják - jelentette be a perui belügyminisztérium. Egy mezőgazdasági munkásokat képviselő szakszervezet szerint a férfi a rohamrendőrökkel való összecsapás közben vesztette életét.

photo_camera Tüntetők csapnak össze rohamrendőrökkel Limában 2022. április 5-én. Fotó: ERNESTO BENAVIDES/AFP

Az Oroszországra miatt kivetett szankciók az üzemanyag- és műtrágyaárak emelkedését okozták Peruban is, ez váltotta ki a kormányellenes tüntetéseket. Már a szankciók előtt is magas volt az infláció, de azóta még tovább nőtt az élelmiszerek, az üzemanyag és más alapvető cikkek ára.

Az első autópálya-blokádokat március 28-án tartották, de az útzárak és tüntetések gyorsan szétterjedtek az egész országban. A blokádok miatt akadozik a nagyobb perui városok élelmiszer-ellátása.

Kedden Pedro Castillo elnök visszavonta a hétfő este bejelentett kijárási tilalmat, amitől azt remélte a kormány, hogy megfékezi az indulatokat. Ehelyett azonban csak olaj volt a tűzre, több ezren vonultak az utcákra és folytatták a tiltakozást. Éjszaka aztán a tüntetők több kormányzati épületbe is betörtek. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt