Szijjártó: Amit az ukránok vezetői tettek, az minden határon túlment

háború
2022 április 06., 09:09
comments 41

Szerbiát fel kell venni az Európai Unióba, már tegnap fel kellett volna venni, és már a pótvizsgán is átmehet az Európai Unió, ha már holnap felveszi a szerbeket – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter egy sajtótájékoztatón Szegeden, ahol Nikola Selaković szerb külügyminisztert fogadta.

Újságírói kérdésre aztán kommentálta szerda reggeli Facebook-posztját is, amelyben közölte, hogy bekérette az ukrán nagykövetet, mert szerinte „itt az ideje, hogy az ukrán vezetők befejezzék Magyarország sértegetését és tudomásul vegyék a magyar nép akaratát”.

photo_camera Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Szijjártó elmondta, hogy „világos álláspontot képviselünk a háború kapcsán. Elítéltük a katonai agressziót, kiállunk az ukránok szuverenitása mellett, minden idők legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtjuk végre és több százezer menekültet engedtünk be Magyarország területére. Az összeset, aki be akart jönni”.

Ezután azzal folytatta, hogy tisztában vannak azzal, hogy az ukrán vezetőknek az ukrán emberek érdeke az első, „de nekünk a magyar emberek érdeke az első”, majd felsorolta amit a kormánytagok ezen a ponton fel szoktak sorolni a háborúról és a fegyverszállításról.

Elmondta, hogy „ezért még nem is kéretnénk be senkit sehova”, de szerinte „az, ahogy az ukrán kormányzati tisztségviselők az elnöküket beleértve nyilatkoztak a választásokat követően, az elfogadhatatlan”. Hogy pontosan kiknek mely nyilatkozataira gondol, azt itt nem fejtette ki.

„Megértjük, hogy ők háborúban állnak. Szörnyű az a szenvedés, amit az ukrán embereknek át kell élni” – mondta, majd mondatát azzal folytatta, hogy „de ez sem lehet ok arra, hogy totalitárius rendszer kialakításáról beszéljenek Magyarország vonatkozásában, hogy a háborús bűnökben való cinkosság kérdését vessék fel a diplomatáik, vagy sajnálkozzanak a magyar választás kimenetele felett. Hát álljon már meg a menet”. Szijjártó szerint „mindenkinek tiszteletben kell tartani, hogy a magyar emberek egy demokratikus választáson” döntöttek, és „azok a nyilatkozatok, amit az ukránok vezetői tettek, minden határon túlmentek”.

Mialatt ezekről beszélt, egyszer sem említette Oroszországot vagy Vlagyimir Putyin nevét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.