Több iskolában extra tanítási napot rendeltek el a tanársztrájk miatt

oktatás
2022 április 06., 18:27
comments 4

Az RTL Klub számolt be róla Híradójában, hogy több iskolában is plusz tanítási napot rendelt el az igazgató a március 16-i tanársztrájk miatt. Volt olyan hely, ahol ezt előzetesen jelezték, azaz a sztrájk kijelölt napján tanítási szünetet rendeltek el azzal, hogy az aznapi órákat majd egy későbbi napon illetve időpontban pótolják.

Érintett szülők tájékoztatták az esetekről a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ), de nyilatkozni nem akartak, mert tartottak a retorzióktól, amik gyerekeiket érhetik. Az iskolák sem nyilatkoztak az RTL Klubnak. A PDSZ legalább tíz ilyen esetről tud.

A szakszervezet részéről az ügyvivő Nagy Erzsébet elmondta, hogy jogellenes tanítás nélküli munkanapon elrendelni tanítást bizonyos tantárgyak és osztályok esetében, de visszamenőlegesen tanítás nélküli munkanap elrendelése is jogellenes a köznevelési törvény betűje szerint.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint ugyanakkor, ha rendkívüli szünet vagy más ok miatt tanítási napok maradnak el, törvényi lehetőség van további tanítási nap elrendelésére, akár szombati napokon is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.