Budapesten nem nevezik át az orosz nagykövetség utcáját

háború
2022 április 07., 14:32
comments 11

Soproni Tamás terézvárosi polgármester szerint senkinek sem jelentene valódi segítséget, ha átneveznék az orosz nagykövetség utcáját Budapesten. A momentumos politikus a Telexnek azt mondta, „mélységesen elítéli a putyini agressziót”, és bár többen megkeresték, hogy nevezzék át a Bajza utcát Szabad Ukrajnára, ő inkább konzervatív az ilyen szimbolikus intézkedésekkel kapcsolatban.

Soproni szerint az utcaátnevezés hosszú folyamat, ami plusz ügyintézéssel, kellemetlenséggel járna az ott élők számára.Az erzsébetvárosi önkormányzat nem zárkózik el az átnevezéstől, de szintén felhívták a figyelmet, hogy az átnevezés „adminisztrációs többletet jelent a vállalkozásoknak és az érintett utcában élőknek is”.

photo_camera Magyarországi ukrán közösség háborúellenes tüntetése az orosz nagykövetség Bajza utcai épülete előtt 2022. február 26-án Fotó: botost/444.hu

Fővárosi szinten sem készülnek átnevezésre, ilyesmit csak kerületi kezdeményezésre tesznek, mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen. Azt mondta, az utcaátnevezéseket igyekeznek úgy megvalósítani, „hogy minimális terhet jelentsen az ott élőknek”. A Fudan Egyetem területén például könnyű dolguk volt, mivel amúgy sem lakik ott senki.

A háború kezdete óta például Tallinnban, Rigában, Vilniusban, Tiranában és Oslóban is átnevezték az orosz nagykövetségek utcáját.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.