Dán megfigyelők az erdélyi levélszavazásról: Sok esetben egynél több szavazólapot dobtak be, anélkül, hogy a tisztviselők megállították volna őket

április 7., csütörtök 7:02
35

A választások megfigyelésével foglalkozó Silba, egy dán civil szervezet két megfigyelőcsoportot is küldött Kolozsvárra, hogy az erdélyi magyarok levélszavazását monitorozzák a magyar parlamenti választásokon. A Hang azt írja, gyorsjelentésük lesújtó képet ad a folyamatról.

Jelentésük szerint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnál nem hagyományos szavazóurnát, hanem egy kivágott kartondobozt használtak, a személyes adatokat tartalmazó nyomtatványokat bárki számára látható helyen tartották, a falvakból származó levélszavazatokat pedig a szavazóhelyiségben lévő hűtőszekrényen tartották lezáratlanul és bárki számára hozzáférhetően.

  Megfigyelésük szerint a kolozsvári konzulátuson sem volt pecsét a szavazóurnán, de azt is problémásnak vélik, hogy a falvakból civil szervezetek gyűjtötték a szavazatokat, amiket aztán dobozokban, jegyzőkönyv nélkül vitték el a konzulátusra.

  A jelentésükben az is szerepel, hogy láttak egy idős férfit a felesége nevében, egy nőt pedig a fia nevében szavazni, és olyat is láttak, hogy valaki egyszerre tíz szavazatot dobott be.

  „A levélszavazáson rendelkezésre álló szavazólapok és borítékok száma majdnem kétszerese volt a konzulátuson regisztrált választópolgárok számának, ami potenciálisan elég problémás lehet a fel nem használt szavazólapokkal való visszaélés miatt” – áll a jelentésben.

  „Sok esetben megfigyeltük, hogy az emberek egynél több szavazólapot dobtak be, anélkül, hogy a tisztviselők megállították volna őket. 10:29 és 11:31 között 7 szavazó dobott be egynél több szavazólapot, 11:52 és 12:38 között pedig 6 szavazó dobott be egynél több szavazólapot. (...) Miután a szavazatokat megszámolták és kartondobozokba rakták, nem vitték őket a széfbe, hanem a konzulátus folyosóján hagyták őket éjszakára tárolni. A folyosón kívül lévő helyiségben az összes biztonsági kamerát ruhadarabokkal takarták el.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt