„Egyre inkább irányíthatatlanná fog válni Orbán szavazótábora, és ebből még óriási problémák lehetnek”

POLITIKA
2022 április 07., 05:20
comments 52
  • Szabó Szabolcs végrehajtotta azt a bravúrt, hogy a csepeli-soroksári választókerületben 2014 és 2018 után harmadszor is legyőzte a parlamenti választáson Németh Szilárdot.
  • Szerinte a pártoknak saját ellenzéki médiát kellene felépíteniük, a parlamenti vitákból pedig teljesen ki kellene vonulniuk.
  • Úgy látja, hogy ha Orbánék újabb nagyarányú győzelme miatt még többen elmennek az országból, akkor szellemi bázis nélkül marad az ellenzék, a képviselők pedig legfeljebb elszigetelt kis partizánokként működhetnek majd.
  • Szabó most a Momentum-frakcióba ül majd be. Korábban az Együtt politikusaként lett parlamenti képviselő, majd a párt megszűnésekor, 2018 nyarán az LMP-frakcióba ült be, ahonnan pár hónap után azért szállt ki, mert az LMP etikai vizsgálatot indított az ellen a csepeli politikus ellen, aki visszalépett a javára (!). Ezután Szabó Hadházy Ákossal és Szél Bernadettel működött együtt.

Tudott önfeledten örülni annak, hogy újra elvitte a mandátumot Németh Szilárd elől Csepelen és Soroksáron?

Nem. Ez a harmadik választás, hogy nyertünk, örülni kéne, de nem tudunk, mert országosan megint kétharmad van.

Látta Orbán Viktor győzelmi beszédét?

Belehallgattam.

Milyen érzéseket keltett önben, hogy ott áll felszabadultan mosolyogva a pódiumon Orbán mellett az ön által legyőzött Németh Szilárd?

Nem újdonság, mert 4 éve is így volt. Ő a Fidesz alelnöke, nyilván a pártlistás eredményeknek tud örülni.

Az nem jutott eszébe, hogy a többi ellenzéki politikus miért nem tett bele több munkát, miért nem csinált valamit másként?

Sose bántottam a többi képviselő-jelöltet. Nem az utolsó négy hónapban, az előválasztás óta eltelt időszakban beletett munka hiányzott. Nem járom naponta az országot, nekem Csepel-Soroksár a lakóhelyem is, de azért utazgatok. Azt láttam, hogy az utóbbi hónapokban abban volt érdemi munka, hogy olyan helyeken, ahol 10-15 éve nem nagyon láttak ellenzéki kampányt, kisebb városokban, falvakban, megjelentek ellenzéki politikusok, rendszeresen voltak a postaládában szórólapok. Nyilván nem tudták mindezt olyan sűrűséggel csinálni, mint mi itt Budapesten.

Persze, lehetett látni, hogy bizonyos körzetekben az utcai jelenlét, a plakátok megjelenése majdhogynem hiányzott. De a két választás közötti időszakban elhanyagolt munka ennek a fő oka. Ha az ember nincs jelen a helyi politikai, közösségi életben, akkor nem szerzi meg azt az ismertséget, hogy a kampányra ráfordulva már tudják, hogy ki ő. Ne azzal kelljen kezdeni a kampányt, hogy XY vagyok, két gyerekem van, mit dolgozom, az emberek pedig csak nézik, hogy ki a jó isten ez, aki rajta van a szórólapon. Ha megvannak a megfelelő alapok, a kellő ismertség, akkor a kampányban már azzal lehet előjönni, hogy én mit csinálnék, és mi a probléma azzal, amit a fideszes képviselő csinál.

Az, hogy Németh Szilárd volt az ellenfele, előny vagy hátrány?

Van előnye és hátránya is. Németh Szilárd kampányának erőssége, hogy bődületesen nagy mennyiségű pénzt tudott beletenni, egészen elképesztő humán erőforrás állt rendelkezésére. Az, hogy ezt hogyan szervezik meg, egy másik kérdés. Kampány-erőforrásokat tekintve van egy marha nagy előnye. Ismertséget tekintve mostanra kevésbé, mert a saját kutatásainkban az jött ki, hogy ebben kettőnk között már nincs érdemi különbség. És nyilván ott van a helyi média, ami lényegében az önkormányzati újságot jelenti, más már nincs, mert a Csepp TV is megszűnt.

Volt egy nagy vita a helyi fideszes polgármester és Németh Szilárd között az utóbbi években, így az önkormányzati újság kevésbé állt bele direktbe a kampányba. Még az is megtörtént, hogy megkerestek, hogy küldjem el nekik a programomat 4500 karakterben, a teljeset pedig elérhetővé teszik egy QR-kóddal az önkormányzati oldalon.

Ez most először történt meg a három kampány alatt?

Igen. De ettől függetlenül fideszes üzeneteket nyilván tol az önkormányzati lap. Ennek az egésznek úgy lehet ellenállni, hogy igyekszünk a saját nyilvánosságot megteremteni, és nem csak az a sztenderd, hogy legyen Facebook-oldalunk. Kilenc éve kampányidőszakon kívül két-három havonta nyolcoldalas hírlevelet dobunk be minden postaládába. Ez 39 ezer postaláda. Ahogy egy-egy kampányhoz közeledünk, ezt sűrítjük havira, kéthetire. Ezt is mérjük, és azt látjuk, hogy ennek a hírlevélnek az olvasottsága és az ismertsége viszonylag közel van már az önkormányzati újsághoz. A helyi nyilvánosságnak ilyen szempontból van jelentősége, bár nyilván nem csodafegyver. Nézzük meg a szombathelyi körzetet, ahol rádió meg fene tudja mi van mögötte. Van az a szint, amikor ez már nem tud ellentartani.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Mi lehet az oka annak, hogy Budapest ennyire ellenáll a Fidesznek? Lehet, hogy buborék, de annak elég nagy, változatos kerületekkel. Miért nem működik a vidéki nagyvárosokban az, ami Csepelen és Soroksáron vagy a belvárosban?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.