Mostantól repülőn szállítják Magyarországra a nukleáris fűtőanyagot Oroszországból

gazdaság
2022 április 07., 07:55
comments 9

Szijjártó Péter külügyminiszter a NATO külügyminiszteri tanácsülése után élőzött Facebookon, és elmondta, hogy most nem egy NATO-hoz kapcsolódó, de „biztonsági ügyben” jelentkezett be.

Úgy fogalmazott, hogy „a biztonságnak több aspektusa is van, az energiaellátás biztonsága az egyik ilyen”, majd újra elismételte a kormány álláspontját, miszerint „nem támogatunk olyan kezdeményezéseket, amelyek adott esetben szankciók alá helyeznék az Oroszországból Európába irányuló földgáz- vagy kőolajszállításokat”.

Ezután azzal folytatta, hogy „van a magyar energiabiztonságnak egy másik fontos eleme, a nukleáris energia”. Bejelentése szerint a paksi atomerőmű működéséhez szükséges nukleáris fűtőanyagot eddig vasúton szállították Oroszországból Ukrajnán keresztül, „azonban a háború miatt sajnos ez ellehetetlenült, ezért gondoskodni kellett az alternatív szállítási útvonaláról”. Emiatt mostantól repülőn szállítják Magyarországra a nukleáris fűtőanyagot, az első ilyen szállítmány szerdán érkezett meg a pápai reptérre Belarusz, Lengyelország és Szlovákia légterén keresztül.

Szijjártó elmondása szerint ezzel a szállítmánnyal a következő „hosszú időszakra” garantálni tudják Magyarország biztonságát. Azt nem fejtette ki, hogy meddig tart ez a hosszú időszak. Azt viszont még hozzátette, hogy szerinte „Paks miatt kevésbé vagyunk kiszolgáltatva a világpiaci fejleményeknek”, az atomerőműnek pedig „nagy szerepe van a rezsicsökkentésben is”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.