Nigériában 24 év börtönre ítéltek egy ateista férfit blaszfémia miatt

külföld
2022 április 07., 17:54

Blaszfémia miatt 24 év börtönre ítéltek egy valláskritikus, ateista férfit a főként muszlim vallású nigériai Kano államban. Az ügy fontos kérdéseket vet fel a vallásszabadságról az országban.

Mubarak Bala ellen Facebook-posztjai nyomán emeltek vádat. Ezekben olyan iszlámkritikus gondolatokat fogalmazott meg, amelyek a hatóságok szerint blaszfémiának minősülnek.

A férfi az ellene állított mind a 18 vádpontban bűnösnek vallotta magát.

Mubarak Bala a Humanist Association of Nigeria nevű szervezetet vezeti. Ők közleményükben azt írták, a jogi csapatot meglepte a férfi vallomása, nem volt a jogi stratégiájuk része.

„Valószínűleg megfélemlítették, és lehetséges, hogy azzal vették rá, hogy bűnösnek vallja magát, hogy akkor majd enyhébb büntetést kap” - írták.

Bala ügyvédje, James Ibor szerint a bírói döntés sérti a férfi vallási szabadságjogait.

Kanoban nem újkeletű dolog blaszfémia vádjával bebörtönözni embereket. Az államban a saría törvényeket alkalmazzák, betartásukért a Hisbah Corps nevű vallásos rendőrszervezet felel. Két évvel ezelőtt egy 22 éves férfit kötél általi halálra ítéltek, miután egy WhatsApp csetcsoportban „istenkáromlókijelentéseket tett Mohammed prófétáról. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.