Washington ki akarja szorítani az oroszokat a G20-ból

külföld
2022 április 07., 03:49
comments 1

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerdán beszélt arról, hogy Oroszországot ki kéne zárni a világ 20 legjelentősebb gazdaságát tömörítő G20-ból, és az Egyesült Államok kész bojkottálni számos G20-as találkozót, ha azon az oroszok is megjelennek.

A Reuters megjegyzi, hogy Yellen szavai komoly kérdéseket vetnek fel a G20 jövőbeli szerepével kapcsolatban: 2008 óta ez a csoport fontos nemzetközi közvetítő fórumként működött a legbefolyásosabb országok számára, és tagja Kína, India és Szaúd-Arábia is, azaz olyan országok, melyek eddig nem nagyon vagy csak elég visszafogottan ítélték el az orosz agressziót.

Janet Yellen
photo_camera Janet Yellen Fotó: SAUL LOEB/AFP

Yellen amerikai képviselőknek beszélt arról, hogy az orosz invázió és a civil lakosság meggyilkolása Bucsában elítélendőek, elfogadhatatlan módon sértik a szabályokon alapuló világrendet, és óriási gazdasági következményei vannak Ukrajnában és azon túl is.

Az Egyesült Államok és szövetségesei a háború kezdete óta főleg a G7-es tömörülést használták arra, hogy koordinált választ adjanak az orosz agresszióra, ugyanakkor Yellen elmondása szerint a Biden-kormány célja, hogy kiszorítsák Oroszországot az összes jelentős nemzetközi intézményből. Ugyanakkor azt nem tartja valószínűnek, hogy az IMF-ből ki lehetne rakni őket.

A G20-as országok pénzügyminiszterei nyáron, míg a kormányfők novemberben találkoznak majd, és Washington már jelezte az idén elnöklő Indonéziának, hogy készek lesznek több tárgyalást is bojkottálni, ha jelen lehetnek az oroszok.

Az indonéz kormány egy tisztviselője szerint ugyanakkor ők nem tudnak kizárni egy országot, az, hogy a G20 tagjai közül ki jelenik meg a csúcson, az országok belátásán múlik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.