Washington ki akarja szorítani az oroszokat a G20-ból

külföld
2022 április 07., 03:49
comments 1

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerdán beszélt arról, hogy Oroszországot ki kéne zárni a világ 20 legjelentősebb gazdaságát tömörítő G20-ból, és az Egyesült Államok kész bojkottálni számos G20-as találkozót, ha azon az oroszok is megjelennek.

A Reuters megjegyzi, hogy Yellen szavai komoly kérdéseket vetnek fel a G20 jövőbeli szerepével kapcsolatban: 2008 óta ez a csoport fontos nemzetközi közvetítő fórumként működött a legbefolyásosabb országok számára, és tagja Kína, India és Szaúd-Arábia is, azaz olyan országok, melyek eddig nem nagyon vagy csak elég visszafogottan ítélték el az orosz agressziót.

photo_camera Janet Yellen Fotó: SAUL LOEB/AFP

Yellen amerikai képviselőknek beszélt arról, hogy az orosz invázió és a civil lakosság meggyilkolása Bucsában elítélendőek, elfogadhatatlan módon sértik a szabályokon alapuló világrendet, és óriási gazdasági következményei vannak Ukrajnában és azon túl is.

Az Egyesült Államok és szövetségesei a háború kezdete óta főleg a G7-es tömörülést használták arra, hogy koordinált választ adjanak az orosz agresszióra, ugyanakkor Yellen elmondása szerint a Biden-kormány célja, hogy kiszorítsák Oroszországot az összes jelentős nemzetközi intézményből. Ugyanakkor azt nem tartja valószínűnek, hogy az IMF-ből ki lehetne rakni őket.

A G20-as országok pénzügyminiszterei nyáron, míg a kormányfők novemberben találkoznak majd, és Washington már jelezte az idén elnöklő Indonéziának, hogy készek lesznek több tárgyalást is bojkottálni, ha jelen lehetnek az oroszok.

Az indonéz kormány egy tisztviselője szerint ugyanakkor ők nem tudnak kizárni egy országot, az, hogy a G20 tagjai közül ki jelenik meg a csúcson, az országok belátásán múlik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt