Kanadában engedélyezték, hogy varázsgombát kapjanak a végstádiumban lévő rákbetegek

Egészségügy
2022 április 08., 06:04
comments 1

Kanadában hat halálos betegségben szenvedő rákos páciens hétvégén megkapta az ország első legálisan előállított pszilocibinjét, a varázsgombákban található pszichoaktív vegyületet, miután enyhítettek a pszilocibinre vonatkozó szabályokon az országban.

photo_camera Pszilocibin előkészítése. Fotó: MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LI/Science Photo Library via AFP

A pszilocibin illegális az országban, de az egészségügyi minisztérium januárban engedélyezte, hogy orvosok felírják a végstádiumos rákbetegeknek, miután bebizonyosodott, hogy enyhíti a halálfélelem okozta szorongást ezeknél a betegeknél. Korábban is lehetett ilyen különleges hozzáférésért folyamodni, de eddig Kanadában nem lehetett hozzáférni professzionálisan előállított pszilocibinhez. Így vagy maguknak kellett termeszteni a gombát, és abból kinyerni az anyagot, vagy ellenőrizetlen forrásokból szerezhették be. (Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt