Kanadában engedélyezték, hogy varázsgombát kapjanak a végstádiumban lévő rákbetegek

Egészségügy
2022 április 08., 06:04

Kanadában hat halálos betegségben szenvedő rákos páciens hétvégén megkapta az ország első legálisan előállított pszilocibinjét, a varázsgombákban található pszichoaktív vegyületet, miután enyhítettek a pszilocibinre vonatkozó szabályokon az országban.

Pszilocibin előkészítése.
photo_camera Pszilocibin előkészítése. Fotó: MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LI/Science Photo Library via AFP

A pszilocibin illegális az országban, de az egészségügyi minisztérium januárban engedélyezte, hogy orvosok felírják a végstádiumos rákbetegeknek, miután bebizonyosodott, hogy enyhíti a halálfélelem okozta szorongást ezeknél a betegeknél. Korábban is lehetett ilyen különleges hozzáférésért folyamodni, de eddig Kanadában nem lehetett hozzáférni professzionálisan előállított pszilocibinhez. Így vagy maguknak kellett termeszteni a gombát, és abból kinyerni az anyagot, vagy ellenőrizetlen forrásokból szerezhették be. (Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.