Megtalálták annak az aszteroidának a maradványait Észak-Dakotában, ami a dinoszauruszok kihalását okozhatta

TUDOMÁNY
2022 április 08., 05:16

Egy Észak-Dakotában lévő lelőhelyen amerikai paleontológusok eredeti állapotában találták meg egy aszteroida darabkáit, mely a dinoszauruszok kihalásához vezetett 66 millió évvel ezelőtt. A darabkákat jelenleg vizsgálják, hogy megállapíthassák, milyen fajta aszteroida volt - mondta el Robert DePalma, az ásatást vezető paleontológus a NASA Goddard Űrrepülési Központjában szerdán.

Az aszteroida becsapódását ábrázoló illusztráció.
photo_camera Az aszteroida becsapódását ábrázoló illusztráció. Fotó: MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRA/Science Photo Library via AFP

DePalma előadását és a NASA tudósaival folytatott beszélgetését néhány héten belül mindenki számára nyilvánossá teszik, de a kutatás eredményeiről David Attenborough új dokumentumfilmjében is szó lesz, melyet nemsokára bemutatnak.

A meteor eddigi ismereteink szerint a mai Mexikó területén csapódott be, a Chicxulub kráter őrzi a helyét, mintegy 3200 kilométerre az ásatás helyszínétől. Az Észak-Dakota állam délnyugati részén fekvő Tanis, ahol meteorbecsapódást jelző szferulákat (olvadt kőzetcseppek) találtak. Ezek általában az évek során vízzel érintkezve átalakulnak, itt viszont fák gyantájába csapódtak és a borostyán megőrizte őket szinte olyan formában, ahogy becsapódtak.

Most DePalma és kollégái a szferulák belsejében lévő sziklamorzsákat vizsgálják. Kettőben sok vasat, krómot és nikkelt találtak, ami a szenes kondrit meteortípusra jellemző. Dr. Frank Kyte a többezer kilométerre lévő Hawaii szigetén már 1998-ban talált ilyen szferulákat, de más tudósok szkeptikusak voltak azzal kapcsolatban, hogy máshol is fennmaradhattak ilyenek. DePalma szerint a kutatásuk Kyte eredményeit erősíti. A szferulákban levegőbuborékok is maradtak, így a becsapódás-kori levegő összetételét is vizsgálni lehetne.

A paleontológusok egy rendkívül jó állapotban fennmaradt növényevő thescelosaurus lábát is megtaláltak, és nincs jele annak, hogy más dinoszaurusz ölte volna meg. Elképzelhető, hogy a becsapódás okozta áradáskor fulladt meg. Egy ép pteroszaurusz embriót is találtak, ami bebizonyíthatja, hogy már kikeléskor tudtak repülni. (The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.