Peru miniszterelnöke Hitlert dicsérte

külföld
2022 április 08., 07:08
comments 3

Tiltakozáshullám indult Izrael limai nagykövetsége előtt, miután Aníbal Torres perui miniszterelnök Adolf Hitlert dicsérte, mondván, a fasiszta diktátor Németországot a „világ első gazdasági hatalmává” tette.

Peruban már öten haltak meg a kormányellenes tüntetésekben, ami a magas üzemanyag- és műtrágyaárak miatt tört ki. Torres Huancayóban, a tiltakozások középpontjában álló andoki városban méltatta Hitler útépítési kezdeményezéseit és Mussolinit, amiért újjáépítette Olaszország infrastruktúráját.

„Egy alkalommal Hitler elutazott Észak-Olaszországba, ahol Mussolini megmutatta neki az épülő autópályákat Milánótól Bresciáig, Hitler ezt látva hazament, és teleépítette az országot autópályákkal és repterekkel, ezzel a világ első gazdasági hatalmává téve Németországot. Nekünk is erőfeszítéseket kell tennünk és áldozatokat kell hoznunk útjaink javításáért” - mondta Torres.

Az eset után az izraeli nagykövetség kitett egy közleményt, amelyben ezt írják:

„A halál és a terror rezsimjei nem lehetnek a haladás jelei. Hitler volt a felelős hatmillió zsidó haláláért, az ő dícsérete sértés a világtragédia áldozatainak.”

A 79 éves miniszterelnök később azt mondta, hogy kijelentését félreértették, és felajánlotta, hogy személyesen kér bocsánatot Asaf Ichilevich izraeli nagykövettől. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.