Reneszánsz „palotát” építenek a Mathias Corvinus Collegiumnak a Gellért-hegyen

belföld
2022 április 08., 05:13
comments 9

Néhány nappal a választások előtt megkapta az építési engedélyt a Gellért-hegyre a Mathias Corvinus Collegium (MCC), a Fidesz kedvenc tehetséggondozója, vette észre a Népszava.

Az MCC új épületegyütteséről, támfalak építéséről és tereprendezésről szóló nyilatkozatot április 1-jén fogadta el a fővárosi kormányhivatal kiemelt építési ügyekkel foglalkozó osztálya.

A kormányrendelet szerint a terület 70 százaléka beépíthetővé vált akár 10 emeletes panelház magasságú építményekkel is. Az MCC 2021 elején írta ki a tervpályázatot, márciusban pedig már kihirdették a győzteseket: a Napur Architect irodát, illetve a Hello Wood Zrt. és a ZDA-Zoboki Építésziroda párosát. Az előbbi tervezte többek között a Néprajzi Múzeumot, a Duna Arénát és az Atlétikai Stadiont, az utóbbi pedig az Operaházat és a Karmelita kolostor felújítását.

A Napur végül 2,36 milliárd forintért vállalta a kollégiumot, az oktatási és rendezvényközpontot, valamint irodákat magában foglaló új főépület teljes körű engedélyesi és kiviteli terveinek elkészítését, illetve az összes szükséges engedély beszerzését.

Az építésziroda honlapján olvasható „alkotást irányító gondolati origó” szerint a „Gellért-hegy fehér dolomit mészkő talapzatán áll majd új épületként a Mátyás király tiszteletére emelt palota. Az épület küldetése a Hunyadiak fél évezrede uralkodó szellemi erejének megtestesítése. Az Országos Levéltár, Mátyás-Templom, Sándor Palota, Budavári Királyi Palota által megfogalmazott történeti budai látképvonulat régóta várja a Gellért-hegy nyergében méltó társát a Mátyás Palotát.”

A győztes tervpályázat reneszánsz palotája
photo_camera Fotó: Napur Architect

Nemcsak az épület lesz monumentális, de a kert is, amiben még egy kápolna és egy sportközpont is helyet kap:

„A Beatrix palotakert, vagyis a szabadon látogatható park a főhomlokzat előtt terülő nagy, tágas tér a vonulás, a séták színhelye. A palotakert folytatása, a napozógyep a közösségi élmények szabad tere. Itt frissül fel a diákság vagy akár a környéken feltöltődni vágyók, s a szabad teret körbejárva találkozhatnak Mátyás vadászkertjével, benne a zselízi fakastély kocsányos tölgyfájával, valamint Beatrix kútjával. A palotaudvar megbúvó sarkában található a Kápolna. Az Alsóhegyi út és a Somlói út találkozásánál látható az MCC saját és városi használatra egyaránt alkalmas sportközpontjának főbejárata.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.