A gazdasági körülmények miatt részleges gyárleállás lesz a Tungsramnál

gazdaság
2022 április 09., 10:06
comments 3

Hétfőtől részleges gyárleállás lesz a Tungsram cégcsoportnál, ezért szabadságra küldik az érintett dolgozókat, olvasható a társaság nyilatkozatában.

A leállásra azért van szükség, hogy a cég „áttervezhesse kapacitásait a vevői igényekhez képest, és meglévő készleteit is eladhassa.” Ennek érdekében a nagykanizsai LED-területen leáll a gyártás április 22-ig.

„A pandémia, a globális ellátási nehézségek és az ukrajnai háború megoldhatatlan feladat elé állította a cégcsoportot, csak az azonnali kormányzati segítség tenné lehetővé a tudásalapú társadalomhoz hozzájáruló, innovatív értéket teremtő, történelmi magyar márka további működését” - mondta Jörg Bauer, a társaság vezetője.

Azt írják, hogy a cég életében egy érzékeny pillanatban jöttek ezek a külső hatások, mert a cégcsoport éppen csak belekezdett az átalakulásba a 2018-as kivásárlása során, de a munkát nem tudják elvégezni, ha folyamatosan a túlélésért kell küzdeni. A cég súlyos kihívásokkal küzd, miután 2020-ban és 2021-ben is veszteséget termelt.

Kétfajta kormányzati segítségre számít az elnök-vezérigazgató, az egyik az állami, önkormányzati megbízások, különböző energiahatékonysági programok beindítása, amin a jelenlegi gazdasági környezetben mindenki csak nyerne a kisebb fogyasztás, a jobb minőségű világítás miatt. A másik lehetőség a kormányzati vissza nem térítendő támogatás vagy tőkeinjekció.

Jörg Bauer szerint az európai és benne a magyar iparnak is sürgős uniós, illetve kormányzati segítséget kell kapnia a túléléshez. Az egyik megoldási javaslata az energiafogyasztást visszafogó programok bevezetése, amely csökkentené az EU függését az import gáztól, olajtól. A másik javaslata a zömében Kínában és Kelet-Ázsiában kitermelt, kritikus nyersanyagoktól való függés megszüntetése az európai újrahasznosítás fellendítésével, támogatásával. (via hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.