Gyurcsány: Dobrev Klárával győztünk volna

választás 2022
2022 április 09., 09:08

„Olyan a Földön nincsen, hogy egy alapvetően baloldali politikai centrumú közösség magának jobboldali jelöltet választ. Ez az önazonosságnak a megtagadása, az identitás eladása. Ez választók lelkének, álmának elárulása. Ilyen nincs” - mondta szombaton Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció (DK) politikai tanácskozásán.

Gyurcsány példaként azt hozta fel, hogy képzeljük el, hogy Amerikában a demokraták republikánust választanak elnökjelöltnek.

Arról is beszélt, hogy a parlamentális demokráciában nem elnöki rendszer van, tehát nem közvetlenül választják a miniszterelnököt.

„Választunk egy olyan miniszterelnök-jelöltet, akinek egy, azaz egy mandátuma van jó esetben a parlamentben, és nincsen mögötte szervezett parlamenti politikai háttér. Mi ez?” - kérdezte felhevülve.

Szerinte ez olyan, mintha egy tízszer tízméteres toronyházat egyetlen fahusángra akarnának felépíteni, mint alapot. Majd ezt a szempontot is azzal összegezte, hogy „ilyen nincs”.

„Ha egy leendő miniszterelnök-jelölt azt az ambíciót tűzi ki, hogy ő leváltja azt az ellenzéket, amelynek élén győzni kellene, majd kormányozni, akkor ezt öngyilkosságnak hívják” - mondta.

Gyurcsány szerint a probléma az, hogy ezt a három dolgot ők az előválasztás előtt is tudták és ennek ismeretében választották meg Márki-Zay Pétert, akinek a nevét egyébként beszéde alatt egyszer sem mondta ki Gyurcsány Ferenc. Szerinte kritika a jelöltet nem illeti meg, mert ő nagyon őszintén elmondta, hogy jobboldali, keresztény, hét gyerek apja.

„Fidesz kell, csak nem olyan Fidesz, aki lopós. Elmondta.”

Az is világos volt, hogy a jelöltnek nincs pártpolitikai háttere, és le akarja váltani az ellenzéket, tette hozzá Gyurcsány.

„Valójában egy valaki mondta, hogy ezzel a háttérrel ez a jelölt alkalmatlan. Dobrev Klára mondta ezt. (...) Dobrev Klárával győztünk volna” - jelentette ki.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.