Délig csak a francia választók negyede ment el szavazni az elnökválasztás első fordulójában

külföld
2022 április 10., 11:49
comments 4

Egyelőre nem mondhatni, hogy özönlenek a francia választópolgárok az urnákhoz: délig mindössze 25,48 százalék volt a részvételi arány. Ez a belügyminisztérium adatai alapján 3 százalékponttal kevesebb, mint a 2017-es választáskor. 48,7 millió választásra jogosult francia állampolgár van, de a felmérések szerint negyedük biztosan távol marad. Az orosz-ukrán háború eléggé elhomályosította a kampányt.

Általában az elnökválasztáson a legmagasabb a részvételi arány az országban: 2007-ben ez 84 százalék volt, de 2017-ben már csak 78 százalék, és úgy tűnik, most még tovább csökken a szám.

photo_camera Szavazókör Párizs 15. kerületében. Fotó: XOSE BOUZAS/Hans Lucas via AFP

Az első fordulóban 11 jelölt közül lehet választani, de a közvéleménykutatások szerint a jelenlegi elnök, Emmanuel Macron, és szélsőjobboldali kihívója, Marine Le Pen a legesélyesebb. Az urnák este 8 órakor zárnak, akkorra várhatók az első exit pollok.

A második fordulóban, április 24-én a két legtöbb szavazatot kapó jelölt között dől el, hogy ki lesz Franciaország következő elnöke. (France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt