Nem a Széchenyi fürdőből érkező víz felelős a Városligeti-tóban történt halpusztulásért

természet
2022 április 10., 13:01
comments 1
photo_camera Fotó: Wikimedia Commons

Közleményt adott ki a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. a Városligeti-tóban történt tömeges halpusztulással kapcsolatban, miután a társaság lefolytatta az előzetes laborvizsgálatokat.

A Városligeti-tó teljes halállománya elpusztult, miután valamilyen mérgező anyag került a vízbe e hét szerdán. A haltetemeket elszállították és megsemmisítették, az illetékes kormányhivatal pedig megkezdte a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat.

A Budapest Gyógyfürdői Zrt. vasárnap azt írta, hogy miután értesítette őket a tavat üzemeltető Városliget Zrt. a tömeges halpusztulásról, haladéktalanul a közcsatornákba terelték a Széchenyi fürdőből a tó felé áramló vizet.

Azt írják, hogy az eset szempontjából releváns időszakban a fürdőben nem történt üzemzavar, és a fürdőt a vonatkozó jogszabályok és belső utasítások szerint üzemeltették.

„A kommunális szennyvizet külön bekötésen keresztül vezetik közvetlenül a közcsatorna-hálózatba, míg a Városligeti-tó felé a használt medencevizet vezetik el a megszokott gyakorlat szerint” - áll a közleményben, amiben kiemelik, hogy a rendszer biztosítja, hogy a használt medencevíz soha ne keveredjen a kommunális szennyvízzel.

A társaság ezzel együtt minden segítséget megad a halpusztulás kivizsgálásához és messzemenően együttműködik a kijelölt szervek, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi hatóság osztályának és a Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatala élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztályának szakembereivel.


Egy külső, akkreditált laboratórium mintát vett a hatóság által kiadott vízjogi üzemeltetési engedélyben meghatározott komponensekre, továbbá a BGYH saját akkreditált laboratóriuma is bekapcsolódott a vizsgálatba és több ponton is mintát vett.

A külső, akkreditált labor előzetes vizsgálati eredményei szerint a hatóság által megállapított határérték feletti kibocsátás nem történt, szennyezett víz Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által nem került a tóba. A zrt. saját laboratóriumának előzetes eredményei és a bakteriológiai vizsgálatok is ezt támasztják alá.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.