Imran Khan leváltása után hétfőn választ új miniszterelnököt a pakisztáni parlament

külföld
2022 április 11., 05:03

Pakisztánban a parlament hétfőn választ új miniszterelnököt, miután az ellenzék a hétvégén egy bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatta Imran Kahn miniszterelnököt.

Kahn megpróbálta feloszlatni a törvényhozást, hogy új választást írhasson ki, és megakadályozhassa az ellene benyújtott indítványt, de az ország legfelsőbb bírósága alkotmányellenesnek ítélte a miniszterelnöki kezdeményezést.

A parlamenti szavazást helyi idő szerint kora délután tartják. Shahbaz Sharif, az ellenzéki koalíció vezetője, aki benne volt Khan leváltásában, várhatóan többséget szerez a szavazáson.

photo_camera Shabaz Sharif pakisztáni ellenzéki vezető (középen) oldalán a többi párt vezetőivel tartott sajtótájékoztatóján
Fotó: AAMIR QURESHI/AFP

A 70 éves Sharif vezeti az ország egyik fő ellenzéki pártját. Pakisztán egyik legerősebb politikai dinasztiájából származik, idősebb testvére, Nawaz Sharif három cikluson át volt miniszterelnök. Már más ellenzéki vezetők is jelezték, hogy támogatják őt. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.