Népszavazást tartott a mexikói elnök, maradjon-e a hatalomban

külföld
2022 április 11., 05:52

Az első eredmények szerint 90-92 százalékos támogatást kapott Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök az általa kiírt népszavazáson. Obrador egyfajta országos bizalmatlansági indítványként azt kérdezte az emberektől, maradjon-e a hatalomban, vagy inkább mondjon le.

photo_camera Andrés Manuel López Obrador Fotó: GERARDO VIEYRA/NurPhoto via AFP

Árnyalja a képet, hogy nagyon alacsony, mindössze 17-18 százalékos volt a részvétel, és az ellenzék is bojkottra szólította híveit. Obrador ugyan tagadja, de sokak szerint arra akarja használni a népszavazást, hogy a törvényben megengedett hat évnél hosszabb ideig irányíthassa az országot. A népszavazás mindenképp jó eszköz lehetett arra, hogy Obrador feltüzelje táborát a júniusi helyhatósági választások előtt.

Az elnök szerint azért volt szükség a népszavazásra, hogy „a demokrácia szokássá váljon Mexikóban”. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.