Srí Lanka orvosai már majdnem kifogytak az életmentő gyógyszerekből

„Nagyon nehéz döntésekre kényszerülünk. Nekünk kell eldöntenünk, hogy ki kaphat kezelést, és ki nem” – nyilatkozta a Srí Lanka Orvosi Szövetség vasárnap, miután nyilvánosságra hozta azt a levelet, amit napokkal korábban küldött Gotabaja Radzsapaksza elnöknek, hogy figyelmeztesse a helyzetre.

„Ha a készleteket nem sikerül pótolni napokon belül, az több áldozatot követelhet, mint a járvány.”A hetekig tartó áramkimaradások, valamint az élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszerhiány súlyos helyzetbe hozta Srí Lankát, amely 1948-ban megszerzett függetlensége óta nem látott gazdasági nehézségekkel küzd.

Srí Lanka orvosai már majdnem kifogytak az életmentő gyógyszerekből. Szerintük az ország gazdasági válsága a koronavírus-járványnál is súlyosabb halálozási számmal fenyeget. A Srí Lanka Orvosi Szövetség (SLMA) közölte, hogy az országban egyetlen kórház sem fér hozzá importált orvosi eszközökhöz és létfontosságú gyógyszerekhez.

A múlt hónapban számos intézmény felfüggesztette a rutinműtétek elvégzését, mert nem rendelkeztek elég érzéstelenítőszerrel. Az SLMA szerint előfordulhat, hogy emiatt hamarosan még a sürgősségi beavatkozások is lehetetlenné válnak.

Srí Lanka lakói egyre dühösebbek. Óriási tüntetések zajlottak, amik Radzsapaksza lemondását követelték - meg is lett az eredménye, a kormány lemondott. A miniszterelnök és fivére, az elnök közben megtartották hivatalukat.

Az új pénzügyminiszter, Ali Sabry pénteken azt mondta a parlamentnek, hogy 3 milliárd dollárt vár az IMF-től a sziget fizetési mérlegének támogatására a következő három évben.

A kritikus devizahiány miatt Srí Lanka nehezen tudja kiegyenlíteni 51 milliárd dolláros külföldi adósságát, mindezt tovább súlyosbítja a koronavírus-járvány és ennek nyomán a turizmusból származó bevételek elmaradása. Közgazdászok szerint Srí Lanka-i válságot elmélyítette a rossz kormányzati gazdálkodás, az évek óta tartó felhalmozott hitelfelvétel és a meggondolatlan adócsökkentések.

(Guardian)

Srí Lanka helyzetéről korábban itt és itt is írtunk.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt