A brazil kormány 35 ezer potencianövelő tablettát rendelt a hadseregnek

külföld
2022 április 12., 04:07
comments 2

Heves vita középpontjába került a brazil hadsereg, miután egy képviselő nyilvánosságra hozta, hogy 35 ezer potencianövelő tablettát rendeltek a katonáknak.

A közösségi oldalakon gúnyos kommentek tucatjai foglalkoztak az esettel.

„A kórházakban nincsen gyógyszer, de Bolsonaro és klikkje közpénzt költ a kis kék pirulákra” - írta Elias Baz balközép képviselő, aki magyarázatot követelt a védelmi minisztériumtól az "erkölcstelen" beszerzésre.

A parlamenti képviselő elmondta, hogy az információt a kormány átláthatósági portáljáról szerezte meg, amely kérésre hozzáférést ad a közkiadások adataihoz. Hozzátette, hogy a dokumentumok nem említik név szerint a kis kék tablettát, de azt mutatják, hogy engedélyezték a merevedési zavarok kezelésére használt híres gyógyszer szildenafil nevű hatóanyagát tartalmazó tabletták ezreinek beszerzését.

A védelmi miniszter az az AFP-nek küldött közleményében elmagyarázta, hogy "a szildenafil vásárlása" a tüdőerek magas vérnyomásának a kezelésére irányul, és az olyan gyógyszerek, mint a viagra szintén tágítják a tüdő ereit. Ez az indoklás nem akadályozta meg az internetezőket abban, hogy a közösségi oldalakon folytassák a viccelődést.

Marcelo Freixo baloldali képviselő keményebb hangnemben emlékeztetett arra, hogy Jair Bolsonaro jobboldali elnök kormánya jóváhagyta a megrendelést, miközben "megvétózott egy törvényjavaslatot, amely ingyenes női higiéniai termékek juttatását írta elő szegény nőknek". Bolsonaro végül meghátrált, és március elején aláírt egy rendeletet, amely a higiéniai termékek ingyenes juttatásáról szól. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.