Elsőfokon végrehajtandó börtönbüntetésre ítélték a filmforgatásokon megvesztegetett közterület-felügyelőket

bűnügy
2022 április 12., 06:57
comments 1

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség vádirata szerint a két közterület-felügyelő jogtalan előnyért cserébe széles körben szegte meg hivatali kötelességét, a korrupciós bűncselekmények többsége azonban túlnyomórészt filmforgatások helyszínéhez kapcsolódott. Elsőfokon végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte őket a bíróság.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség az ügyben több mint 20 korrupciós bűncselekmény, valamint több rendbeli hivatali visszaélés miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. Az ügyben - a bírósági eljárásban történt egyesítést követően - összesen 13 vádlott szerepelt.

A vád szerint a vesztegető vádlottak egyike 2018. évben, egy szervizcég ügyvezetőjeként, filmforgatásokhoz szerzett közterülethasználati engedélyeket. A filmforgatások során azonban gyakran felmerült, hogy a tényleges forgatásra, parkolásra, területfoglalásra nem, vagy nem csak az előzetesen engedélyezett helyeken került sor, azonban idő hiányában újabb engedély beszerzésére ilyenkor már nem volt mód.

Ezért a cégvezető vádlott előzetesen megegyezett a két fővárosi közterület-felügyelővel, hogy amennyiben egy adott filmforgatáson a területhasználati engedélyben szereplőkön túlterjeszkednek, úgy jogtalan előnyért cserébe a közterület-felügyelő vádlottak biztosítják azt - szükség esetén más közterület-felügyelők befolyásolásának ígéretével -, hogy ellenőrzésre és bírságolásra ne kerüljön sor, a filmforgatás zavartalanul megtörténhessen. Minderről a cégvezető vádlott megbízói nem tudtak.

A közterület-felügyelők a kötelességszegésekért (vád szerint 15 esetben) alkalmanként jellemzően 25.000 - 40.000 forint közötti összeget kértek.A fentieken túlmenően, a két közterület-felügyelő vendéglátó egységeknek, rendezvényszervezőnek, reklámcég projektvezetőjének, dohánybolt tulajdonosának, és egy építési vállalkozónak is biztosított engedély nélküli közterület használatot.

A nyomozó ügyészség indítványa alapján a két közterület felügyelőt a bíróság 5 év, illetve 4 év 6 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre, valamint 1 millió - 1 millió forint pénzbüntetésére ítélte, továbbá mindkettőjüket véglegesen eltiltotta a közterület-felügyelői tevékenységtől. A filmforgatásokkal érintett cégvezetővel szemben a bíróság 2 év börtönbüntetést szabott ki. A többi terheltet felfüggesztett szabadságvesztésre, vagy pénzbüntetésre ítélte. Az egyik vádlottat a bíróság - szintén ügyészi indítványra - felmentette.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.