Vegyi fegyvereket vethetnek be az oroszok Mariupolban

háború
2022 április 12., 04:53
comments 1

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az orosz katonák vegyi fegyvereket használtak volna Mariupolban, ám az ukrán vezetés és az amerikai külügy is ettől tart. A Reuters Petro Andrjuscsenkót, az ostromlott város polgármesterének tanácsadóját idézi, aki egy bejegyzésében azt írta, később várhatók részletek és megerősítés arról, hogy pontosan mit használtak a harcok során a támadók.

Volodimir Zelenszkij szokásos éjszakai videójában is a vegyi fegyverek lehetséges használatáról beszélt.

„Ma a megszállók újabb nyilatkozatot adtak ki, amelyben arról beszélnek, hogy a terror új szakaszára készülnek Ukrajna ellen. A megszállók egyik szóvivője kijelentette, hogy vegyi fegyvereket vethetnek be Mariupol védői ellen. Ezt a lehető legkomolyabban vesszük” - mondta az ukrán elnök.

Oroszpárti milícia a szétlőtt Mariupolban.
photo_camera Oroszpárti milícia a szétlőtt Mariupolban. Fotó: MIHAIL ANDRONIK/Sputnik via AFP

A Guardian arról írt kedd reggel, hogy ukrán hatóságok azzal vádolják az oroszokat, hogy mérgező anyagokat dobtak drónnal Mariupol védőire. Ned Price, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője a CNN-nek nyilatkozva egyenesen azt mondta,

„megbízható információik” vannak arról, hogy Oroszország „egy ideje vegyi fegyverek bevetésére készülhetett”.Mindezeket az információkat megosztották az ukrán vezetéssel is – mondta Price –, és továbbra is szorosan követik a helyzetet.

link Forrás

Zelenszkij mindennek kapcsán arra emlékeztette a világ vezetőit, hogy egy lehetséges orosz vegyifegyver-támadásról már korábban érkeztek információk, és ő már akkor is keményebb szankciókat követelt.

Az orosz vezetés már egy hónapja a azzal állt elő, hogy az ukránok vegyi támadást akarnak elkövetni saját maguk ellen, amit majd az oroszokra foghatnak. Az USA pedig már március közepén óva intette az orosz felet, hogy vegyi vagy biológiai fegyverekhez nyúljon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.