Kihalóban vannak a Hackney fajtájú lovak

ÁLLAT
2022 április 12., 07:38

Kihalóban vannak a Hackney fajtájú lovak az Egyesült Királyságban, amik hajdanán a hintókat húzták London utcáin.

A Rare Breeds Survival Trust (RBST) éves figyelőlistája szerint a fajta veszélyeztetett, mivel az Egyesült Királyságban már csak 31 tenyészkanca maradt. Az amúgy is nagyon alacsony egyedszámú fajta állománya az elmúlt évben tovább csökkent, a 32 nőstény mindössze 12 csikót tudott a világra hozni. A visszaesés főleg a 2011-es adatokhoz képest tűnik óriásinak, amikor még több mint 300 tenyészkanca volt az Egyesült Királyságban.

„Sok őshonos lófajtával ellentétben ezeknek a lovaknak nincs korszerű hasznosításuk – sok fajta ló használható erdészeti munkákra és hasonlókra. De a hintóhúzás inkább csak hobbi. Az embereknek meg kell őrizniük ezeket a lovakat, mert részei biológiai sokféleségünknek, történelmünknek” - vélekedett az Christopher Price, az RBST vezérigazgatója.

link Forrás

A lista szerint bezzeg az őshonos kecskefajták különösen jól teljesítenek, sőt népszerű házi kedvencekké váltak. Egyre több gazdálkodó ezekhez az őshonos állatokhoz tért vissza, hogy fenntarthatóbb legyen a tej- és hústermelés. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.