Kihalóban vannak a Hackney fajtájú lovak

április 12., kedd 7:38

Kihalóban vannak a Hackney fajtájú lovak az Egyesült Királyságban, amik hajdanán a hintókat húzták London utcáin.

A Rare Breeds Survival Trust (RBST) éves figyelőlistája szerint a fajta veszélyeztetett, mivel az Egyesült Királyságban már csak 31 tenyészkanca maradt. Az amúgy is nagyon alacsony egyedszámú fajta állománya az elmúlt évben tovább csökkent, a 32 nőstény mindössze 12 csikót tudott a világra hozni. A visszaesés főleg a 2011-es adatokhoz képest tűnik óriásinak, amikor még több mint 300 tenyészkanca volt az Egyesült Királyságban.

„Sok őshonos lófajtával ellentétben ezeknek a lovaknak nincs korszerű hasznosításuk – sok fajta ló használható erdészeti munkákra és hasonlókra. De a hintóhúzás inkább csak hobbi. Az embereknek meg kell őrizniük ezeket a lovakat, mert részei biológiai sokféleségünknek, történelmünknek” - vélekedett az Christopher Price, az RBST vezérigazgatója.

A lista szerint bezzeg az őshonos kecskefajták különösen jól teljesítenek, sőt népszerű házi kedvencekké váltak. Egyre több gazdálkodó ezekhez az őshonos állatokhoz tért vissza, hogy fenntarthatóbb legyen a tej- és hústermelés. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt