A Kúria helybenhagyta az érvénytelen voks mellett kampányoló Háttér Társaság megbírságolását

POLITIKA
április 13., 14:38
comments 19

A Kúria érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Háttér Társaság felülvizsgálati kérelmét, amit a civilszervezet azért nyújtott be, mert a Nemzeti Választási Bizottság hárommillió forintra bírságolta a gyermekvédelmi népszavazáson érvénytelen voksolásra buzdítás miatt.

Az NVB a voksolást követően bírságolt meg több civilszervezetet, mert szerintük megsértették a választási eljárási törvény jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó előírását, amikor érvénytelen szavazásra buzdítottak a népszavazáson.

Az indoklás szerint a népszavazási kampány nem irányulhat az érvénytelen szavazásra való buzdításra, "mert az nemcsak szétfeszíti, hanem át is töri a közvetlen hatalomgyakorlás alkotmányos célját és a mögötte meghúzódó jogalkotói akaratot".

A Háttér Társaság ezt követően felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához, amiben

arra hivatkoztak, a népszavazási kampánytevékenység rendeltetésével egyáltalán nem ellentétes, ha az a választópolgár által jogszerűen leadható érvénytelen szavazatra buzdít.

Az NVB indoklásáról és érveiről itt írtunk bővebben. A Kúria ezt szerdán elutasította, írja az MTI, mert

"a kérelmező szervezet az alaptörvényi összefüggések megjelölésén túl formálisan utal ugyan arra, hogy az NVB a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét megsértve állapította meg jogsértést, azonban azzal kapcsolatosan érdemi érvelést nem tartalmazott a beadvány, nem jelölte meg, milyen konkrét összefüggések alapján jogsértő az NVB határozata."

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt