Hülyét csinált magából az NVB az érvénytelen voks mellett kampányoló civilek megbírságolásával

belföld
2022 április 12., 07:49
comments 19

Múlt vasárnap a kormány homofób ("gyermekvédő") népszavazásának négy kérdésére a választók kérdésenként átlagosan 1,74 millió érvénytelen szavazatot adtak le. A kérdésekre minden ötödik szavazati joggal bíró magyar érvénytelenül szavazott (a nem szavazók aránya stabilan 33, az érvényes szavazatoké 46 százalék körül alakult), tízből 3 résztvevő érvénytelenül szavazott. A népszavazás mind a 4 kérdésre nézve érvénytelen volt.

Magyarországi népszavazáson soha, megközelítőleg sem szavaztak még ennyien érvénytelenül, a korábbi csúcstartó a 2016-os kvótanépszavazás volt, akkor a voksok hat százaléka volt érvénytelen.

Ha a választással egyszerre tartott propaganda-népszavazáson sok ellenzéki szavazó érvényesen, a kormány által várt nem helyett igennel szavaz, a referendum elérte volna az érvényességi küszöböt. Civil szervezetek egy alkalmi szövetsége épp ezért kezdett kampányolni, hogy a népszavazáson a választók a “nem” válaszokat sugalmazó blőd kérdésekre érvénytelen szavazatot adjanak le. A jelek szerint épp ez döntött: ha a 8,2 millió szavazópolgárból kérdésenként még bő 320-330 ezren érvényesen, azaz például igennel szavaznak, a népszavazás érvényes lett volna.

photo_camera Az Amnesty aktivistái az NVB szerint itt éppen törvényt sértenek. Fotó: Laszlo Halasz / Amnesty International Magyarország

A múlt vasárnapi elsöprő Fidesz-győzelmen a népszavazás érvénytelensége volt az egyetlen szépséghiba, a Nemzeti Választási Bizottsághoz el is kezdtek érkezni a civil kampány elleni kifogások. Az igazi meglepetésre egy hetet kellett várni, amikor kiderült, hogy az NVB a kifogások egy részének helyt adva megbírságolta a civileket. A határozat szerint

  • az Amnesty International Magyarország,

  • az Artemisszió Alapítvány,

  • a Szivárvány Misszió Alapítvány,

  • a Háttér Társaság,

  • a Labrisz Leszbikus Egyesület,

  • a Magyar Aszexuális Közösség,

  • a Magyar Helsinki Bizottság,

  • az Atlasz Leszbikus, Meleg, Biszexuális Transznemű és Queer Sportegyesület,

  • a PATENT Patriarchátust Ellenzők Társasága Jogvédő Egyesület,

  • a noÁr mi vagyunk! Nonprofit Kft.,

  • a Prizma Transznemű Közösség,

  • a Szimpozion Egyesület,

  • a Szivárványcsaládokért Alapítvány,

  • a Társaság a Szabadságjogokért

  • és a Transvanilla Transznemű Egyesület

megsértették a választási eljárásról szóló törvényben foglalt jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét, és ezért egyenként 176.400 forint bírságot kell fizetniük. Egy-egy másik NVB-határozat a Háttér Társaságot és az Amnesty International Magyarországot még a kiszabható maximális 3-3 millió forintra is bírságolta a Facebookon megjelent, érvénytelen szavazásra buzdító posztjaikért.

Az NVB egy március végi határozat indoklásában már kimondta, hogy "az érvénytelen szavazat egy jogsértő szavazat, szembemegy a népszavazás céljával és a Ve. (a választási eljárásról szóló törvény) rendelkezéseivel, az ilyen szavazatra való buzdítás ezért egy jogellenes tevékenység."

Akkor ebből a nonszensz szövegből még nem lett ügy, pedig az, hogy a választási panaszokat elbíráló testület szerint jogsértő egy népszavazáson érvénytelenül szavazni, még a laikus jogérzék szerint is orbitális hülyeségnek tűnik. A törvény pontosan definiálja, hogy mely esetekben számít egy voks érvénytelennek, de arra még csak utalás sincs benne, hogy az érvénytelen szavazat jogsértő lenne, és ezért ellentétes a népszavazás céljával.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.