Adócsalás a vád a volt szlovák elnök ellen

külföld
2022 április 13., 10:52

Adócsalás miatt vádat emelt a szlovák ügyészség az ország korábbi elnöke, Andrej Kiska ellen. A testület közleménye szerint a Kiska család tulajdonában álló KTAG vállalat – ahol megválasztásáig az egykori politikus ügyvezető volt – a 2014-es elnökválasztás során jogtalanul számolt el olyan költségeket, amelyek valójában a kampány során keletkeztek.

Kiska mellett vádat emeltek a cég egyik alkalmazottja, Eduard Kuckovsky ellen is.

Andrej Kiska 2014. július 9-én Prágában.
photo_camera Andrej Kiska rácsodálkozik a prágai Szent Vitus-székesegyház szépségeire 2014 nyarán Fotó: RADEK MICA/AFP

A centrista liberális Emberekért párt alapítóját két éve, néhány hónappal elnöki mandátuma és ezzel mentelmi joga lejárta után gyanúsították meg a hatóságok azzal, hogy a KTGA vezetősége a 2014-es választási kampányra fordított összeget leírta a cég adóalapjából.

Kiska a vádakat tagadta, és azt hangoztatta, hogy „a mocskos politikai kampány” mögött korábbi riválisa, Robert Fico egykori kormányfő áll, akit legyőzött az elnökválasztáson. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.