Biden: Oroszország népirtást hajt végre Ukrajnában

háború
2022 április 13., 4:40

Népirtásnak nevezte egy iowai rendezvényen Joe Biden amerikai elnök az orosz csapatok ukrán lakosság ellen elkövetett kegyetlenkedéseit – számolt be kedden este a BBC a hvg összefoglalója szerint. Biden elsőként használta az amerikai tisztségviselők közül a népirtás kifejezést az orosz katonák rémtetteire, a Fehér Ház mindeddig kerülte a szó használatát.

Amikor kicsit később újságírók rákérdeztek erre, Biden megerősítette, hogy valóban népirtásnak nevezte az orosz akciókat. "Egyre világosabb, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megpróbálja eltörölni az ukránságot" - fogalmazott az elnök, aki szerint egyre csak gyűlnek a bizonyítékok, hogy milyen szörnyűségeket követtek el az oroszok Ukrajnában.

photo_camera Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

Vlagyimir Putyin viszont ugyanolyan hamisítványnak nevezte a kijevi régióban található Bucsában elkövetett mészárlást, mint amilyenek szerinte a nemzetközi szervezetek nyilatkozatai voltak a szíriai vegyifegyver-használatról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt