Visszaült az iskolapadba egy kilencvenéves olasz nő

külföld
2022 április 13., 10:59

„Szeretek tanulni, mindig is szerettem, de amikor kitört a háború, minden megváltozott. El kellett mennem dolgozni, hogy segítsek a családomnak. Réges-régen csak az tanulhatott, akinek volt pénze.” – mondta az Il Messaggero-nak Annunziata Murgia, aki Szardíniában, dolianovai otthonához közeli esti iskolába iratkozott be.

Marina Pilia, az iskola irodalomtanára úgy jellemezte Murgiát, mint egy nagyon szenvedélyes és elkötelezett tanulót.

"Bár hallásproblémái vannak, és tegnap egy esés miatt nem volt a legjobb formában, aktívan részt vesz az órákon, különösen a történelemórákon" - mondta Pilia.Murgia a legidősebb tanuló, aki valaha licenza media megszerzése érdekében járt iskolába. Ezt a vizsgát általában alsóközépfokú oktatásban részt vevő gyerekek teszik le 14 éves korukban. Murgia elmondta, hogy gyerekkorában tanult meg varrni, majd varrónő lett. Rengeteg könyvet olvasott, igyekezett egyedül tanulni, amikor tudott. Szenvedélye a történelem és a zene. „Mindig is szerettem a történelemkönyveket, azért is, mert a könyvekben megírt történelem jó részét átéltem – láttam az első világháború következményeit, és átéltem a másodikat.”Murgia legfiatalabb osztálytársa 16 éves, egy olyan tanuló, aki ismételni fogja azt a vizsgát, amivel Murgia először próbálkozik majd júniusban. A sikeres vizsga a feltétele annak, hogy valaki továbbtanulhasson a középfokú oktatásban, ami Olaszországban 18 éves korban ér véget. Murgia korosztályából utoljára egy 87 éves nő tett vizsgát az iskolában, 2016-ban. Murgia szerint tanárai "fantasztikusak", osztálytársai pedig olyanok, akár az unokái. Azt mondja készen áll a vizsgára és mindent bele fog adni. (Guardian)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.